JOP skrev:.... Hold kedeltemp. så lav som mulig. Jo større systemtemp. desto større tab.
Jeg er enig med dig i din afsluttende kommentar. Problemet er bare, at visse kedler har, på grund af deres konstruktion, en tendens til
at danne kondens og dermed fare for tæring. Kunsten er så at holde så høj en temperatur på anlægget, at dette kan undgåes.
Om det virkeligt er nødvendigt, at holde temperaturen på returvandet inden for 10 til 15 graders forskel i.f.h. til fremløbstemperaturen,
stiller jeg mig tvivlsom over for. Jeg kan dog ikke bevise min påstand, idet jeg ikke ejer et anlæg der vil danne kondens i kedlen.
Der hersker dog ingen tvivl om, at en vandtemperatur på op mod 80 grader, er dyrere at holde end en temperatur eksempelvis 70 grader.
Varmetabet til omgivelserne stiger jo i takt med forskellen mellem temperaturen i kedlen og temperaturen i omgivelserne.
Man kan jo bare tage temperaturen i huset som eksempel. En rumtemperatur på 20 grader kræver måske en effekt på 5 KW for at kunne
holdes konstant. Vil man derimod have en temperatur på 25 grader, skal effekten måske være 8 KW for at kunne holdes konstant.
Antager vi at det ikke skulle koste ekstra at holde temperaturen på de 25 grader, skulle det jo ikke være nødvendigt at øge effekten når
først den temperatur er opnået. I praksis er virkeligheden er bare en anden. Den samme sitiuation, i mindre målestok, gælder for kedlen.
Mvh.
NB.:
Tallene i ovenstående eksempel, er kun anvendt for illustrere mine antagelser.
Effekten der kræves for at opretholde rumtemperaturen, afhænger af mange
faktorer. Bla. den aktuelle udetemperatur og husets isoleringsgrad.