Side 1 af 1

Grønlangkål......

: 05 sep 2021 07:30
af Lintz
Der kom da en del respons på min lille tråd omkring Wienerschnitzler så hvorfor ikke prøve med én mere og høre hvor Egns-bestemt den er.

Nemlig Grønlangkål.

Jeg er opvokset i Vejgaard som er en del af Aalborg i dag. Min far samt Farmor er fra Østhimmerland og er dermed vokset op med Grønlangkåls boller lavet på panden steget i lidt fløde.
Ved servering fik man sukker og kanel på og kold fed flæsk samt kold kogt medister med sennep.
Gud fri mig vel jeg har spist meget af det som barn og ung - I dag siger det mig ingenting og har nok ikke spist det i 30 år.

Ved at der er lige så mange der spiser den som - vist nok hedder "Sønderjysk grønlangkål "
Har fået det en enkelt gang ved en faster der boede i Greve ved Kbh. - Tilbehør kan jeg ikkke huske om det var det samme.

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 09:05
af triumph
Jeg laver det vel 8-10 gange om året, men den "Sønderjyske" version. den serveres med hårkogte æg i. Og kartofler og hamburgerryg

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 09:49
af pendec
Tror aldrig jeg har fået det, og vil nok heller ikke opsøge det.

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 09:51
af MichaelK
Jeg bryder mig ikke om grønlangkål, uanset hvor den er fra icon_cheesygrin.gif
Til gengæld lavede min mormor en fantastisk grønkålsuppe med
kartoffelstykker, som jeg stadig kan få lyst til den dag i dag. Men
desværre lever hun ikke længere, så den ret må jeg undvære :|

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 09:55
af triumph
Svigerforældrenes mor kommer oprindeligt fra søndejylland. Det får de Hamburgryg, grønlangkål, brunede og hvide kartofler juleaften.
Oldemoderen var dog lidt senil, og de var ikke sikker på om det var jul eller nytår det skulle serveres på. Men det var blevet en tradition at få det til jul

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 10:02
af triumph
MichaelK skrev: 05 sep 2021 09:51 Jeg bryder mig ikke om grønlangkål, uanset hvor den er fra icon_cheesygrin.gif
Til gengæld lavede min mormor en fantastisk grønkålsuppe med
kartoffelstykker, som jeg stadig kan få lyst til den dag i dag. Men
desværre lever hun ikke længere, så den ret må jeg undvære :|
Du kunne jo lave den selv icon_cheesygrin.gif
Min mor lavede også en god grønkålssuppe.

Jeg arbejde engang i Belgien.
Vi var gået ind på en restaurant der havde specialiseret sig i ål.
Spisekortet var kun på flamsk og fransk, så vi var ikke helt sikkre på hvad vi fik bestilt.
Da maden kom, var det grønkålssuppe med kogte ålestykker i.
Det smagte ok, men var ikke det vi havde forventet.
Vi fortalte kokken hvordan man lavede stegte ål i Danmark, og han lavede det til os den efterfølgende dag.
Snapsen måtte dog udskiftes med Genever. Og jeg nåede at lave 2 omgange med ben, og kryds i midten, på tallerkenen

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 11:02
af pelle
Min far var fra Als og Fisker fra Esbjerg. Så, han kunne godt lave mad. Vi,fik altid grønlangkål, hamburgryg og medister nytårsaften. Grønkålssuppe fik vi også med kartofler og blævreflæsk. Vi får det aldrig mere da min kone ikke gider den slags mad.

Re: Grønlangkål......

: 05 sep 2021 11:17
af pelle
Lige et lille sidespring. Jeg kommer jo helt til at tænke på den gamle. Han kunne være blevet 100 år i år. Han lavede også en kongeret. Noget af det mest velsmagende og simple der kunne laves. Han stegte røget bacontern og en masse løg på panden. Der lavede han en hvid mælkejævning oveni og det blev serveret fra panden til kogte pillede kartofler. Det var noget der smagte godt og vi unger var vilde med det :-)