Hej JClausen
Ja,- umiddelbart så koster ovnene en mindre formue...Men er også en god investering. Men jeg vil også mene at hvis du har lidt gå-påmod, er lidt snild på fingrene, indhenter informationsmateriale på nettet og høster erfaringer fra andre (der er også en facebookgruppe om masseovne som er god), så kan man godt bygge en selv og til en fornuftig pris. det værste der kan ske er at du skal skille den ad igen og bygge den om. Noget af det vigtige er at der er tilpas med træk i din skorsten, du overholder regler mht afstand til brandbare materialer (spørg din skorstensfejer), og at den har et tilstrækkeligt fundament at stå på.
En et-skinsovn reagere lidt hurtigere end en dobbeltskinds. Dvs den bliver lun indenfor et par timer,- men pga den lidt mindre masse så holder den heller ikke på varmen helt så længe.
Vores står i en stue som er under en længere tids renovering, så vi har ikke brugt den kontinuerligt,- men i perioder har jeg fyret i den for at holde varme i rummet. Vi er glade for ovnen, men man kan jo altid ønske sig mere
Der laves ovne med røgbænke, hvilket også giver mere masse for varmen at afsætte sig i, der kan laves lækre detaljer osv, varmeflytning ved at tilslutte den med gulvvarme osv. Ja mulighederne er mange. Vores har bageovn hvor vi har lavet pizzaer og langtidsstegte stege. Mums
Til yderskindet kan man bruge mursten,- evt genbrugs. De er muret op med ler og sand (fåes for næsten ingen penge og kan genbruges,- Hvis man tilsætter vand så kan det bruges igen. Hærder ikke, men tørrer op). Der skal så bruges inldfaste sten til kernen og ildfast mørtel. Det koster lidt men kan evt købes brugt. Så er der låger som også er lidt dyre,- Men en løsning kan være at høste noget fra størrer brændeovne,- evt morsø 1126 eller lignende. Ellers er der også hjemmesider der sælger dem. Du skal have nogle renselemme og et spjæld til indgangen til skorstenen.
Der skal bruges noget værktøj,- evt en vådsliber til at skære sten, men en vinkelsliber med diamantskive kan også bruges. Så diverse muregrej, blander osv.
Der er en del ting man skal sætte sig ind i. Hvordan røg flytter sig er ikke "bare lige..". men hvis lottogevinsten udebliver,- hvorfor så ikke prøve. Indgangen i skorstenen skal også være rigtig. Men skorstensfejeren er en god hjælp så tag ham med på råd,- også inden du sætter de første sten. Det afgør hvor ovnen står, og skal være rigtigt.
Jeg ved ikke om man skal have abonnement til de her artikler, men Kjeld Bjerre der skriver i Fyens STiftidende om Gør det selv,- har bygget en ovn selv. Et spændende projekt og forløb. Han fik lidt hjælp, og løb ind i lidt udfordringer,- men det er god inspiration.
http://www.mitfyn.dk/article/210045
Mvh Jan