Har du lyst til at støtte Stoker Pro? Læs mere her: Støt Stoker Pro Forum

Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Spørgsmål vedr. varmepumper
Jordvarme, luft til luft, luft til vand
Besvar
Ronni1974
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 16
Tilmeldt: 17 jan 2016 22:25
Givet likes: 1 gang

Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Ronni1974 » 08 sep 2018 15:38

Hej Alle.

Jeg er ved at blive lidt træt af mit pillefyr, Alarm, og pilletilsætning og rensning mm.
Så jeg har gået med tanken om en Luft til Vand varmepumpe.

Jeg har så i denne forbindelse fået nogle tilbud fra flere, og er lidt forelsket i en Mitsubishi Power Inverter Silent varmepumpe, med hydroboks så jeg kan bruge det eksisterende varmtvandsbeholder.

Men spørgsmålet er så om de forskellige sælger barer vil sælge for en hver pris.??

Mit hus er 53 år gammel og er et Gasbeton hus, hvilket jo ikker er det meste optimalt isoleret.?
Jeg har lavet gulvvarme i ca 60% af huset og ud over dette er der 5 stk radiatorer.

Huset er ca 140 m og loft isolering er okay.

Jeg har haft et forbrug på piller på ca 5,5 tons årligt og ud over dette har pillefyret ikke kørt ca 4 md årligt hvor brugs vand er opvarmet med en EL Vandvarmer ( Kombi metro 160 l beholder )
En sælger har lavet en udregning på forbrug som er ca 6400 KW årligt. Og med el-prisen til denne form for opvarmning vil det svarer til ca DKK 10,000,- årligt. Hvilket nok er samme pris som piller mm.
Jeg er så barer ikke sikker på denne udregning holder stik, og har ham mistænkt at ville sælge for en hver pris.??

Mit spørgsmål er så. Kan jeg overhoved bruge en Luft til Vand varmepumpe i min bolig, og hvordan vil i mene mit forbrug ville være.
Og hvilken model vil i foreslå evt.

Håper på nogle gode svar, da jeg er lidt på bar bund.

Mange venlige hilsner.
Ronni...


triumph
Stoker XVIII
Stoker XVIII
Indlæg: 3640
Tilmeldt: 02 aug 2011 21:08
Mit fyr: 24 kw black star semirens
Areal: 200
Brændsel: piller
Fremviser gerne i postnummer: 4261
Årligt forbrug: 7,2 tons
Geografisk sted: høve - skælskør
Givet likes: 78 gange
Modtaget likes: 98 gange

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af triumph » 08 sep 2018 16:44

Jeg har en kammerat der har en kinøjser luft/vand varmepumpe med 5 års garenti. Tror nok den kostede ca. 25 K. Han varmer ca 160 m2 op for 5000 kr om året.
Jeg ved ikke andet, end han er vældig tilfreds
Tror nok han købte den her:
https://www.hcenergy.dk/produkter/om-varmepumper/

Torpet
Stoker XII
Stoker XII
Indlæg: 636
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 42 gange
Modtaget likes: 43 gange

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Torpet » 08 sep 2018 17:20

Ja, mon ikke vi er mange der har leget med de tanker omkring luft-til-vand varmepumpe. Jeg har faktisk set på muligheden hele tre gange, men hver gang med en negativ konkludering.

Min private konklusion er, at det vist bliver ret så meget dyrere end pillefyr og at fremløbstemperaturen bliver for lav til rigtigt at holde god varme i radiatorerne.

Oven i strømforbruget, som kan være meget kraftigt når kulden sætter ind, så skal der påregnes det årlige eftersyn til tæt ved kr 2000,00, som skal overholdes per lov.

Jeg tror, det kræver et hus med udelukkende gulvvarme, som har det fint med en 40° fremløbstemperatur. Desuden skal huset have en meget høj isoleringskvalitet overalt, ellers vil udgifterne til strøm nok løbe løbsk. Altså et nyere godt isoleret hus, med god isolering i både væggene, under gulvet og på loftet.

Det samme gælder for luft-til-luft og jordvarme. De muligheder har jeg også set på.

Hvis du bor på landet med en god afstand til naboer, så vil støjen fra den udendørs pumpe næppe genere nogen, men ellers kan der ofte være problemer med det. Den part skal også overvejes.

Det ville skam da være en rar tanke bare at have en varmepumpe kørende og ikke skulle fylde siloen op med træpiller. Men hvis du ellers har dit træpillefyr indstillet optimalt, så er det jo blot at fylde piller på een gang om ugen og så tømme askeskuffen en gang om måneden (hos mig kun hver 6de uge).

Så med træpillefyr drejer det sig om måske at have en større silo, så man kan køre det meste af en måned og så at have fyret indstillet optimalt og kun bruge gode træpiller, så der er minimalt aske.

Flere jeg har talt med, klarer sig kun med deres varmepumper fordi de supplerer med en stor brændeovn, en varmegris eller tilkøber sig en pilleovn.

Så jeg endte med at sige fra til nogen varmepumpe. Den vil ikke kunne klare opvarmningen alene og vil nok koste op til 50% mere end et godt træpillefyr. Et træpillefyr er noget der altid giver solid varme, det kan jeg godt lide at vide jeg kan have, uanset en evt hård vinter.

Nu er jeg jo ikke specialist på dette område, så du skal bare tage mine betragtninger som min personlige mening. Vi skal nok have nogle faktiske brugere af varmepumper på banen for at kunne sammenligne lidt mere.

Bliver interessant at høre om din erfaring, hvis du installerer en varmepumpe. Så husk at melde tilbage.

Ronni1974
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 16
Tilmeldt: 17 jan 2016 22:25
Givet likes: 1 gang

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Ronni1974 » 08 sep 2018 18:04

Ja jeg er også lidt usikker. Men det undre mig at 3 sælgere nu mener det ikke er et problem, og at deres beregninger ikke økonomisk overstiger mine udgifter til piller nu.

Med hensyn til service så har jeg også her fået en pris på et årligt service som lyder på DKK 1495. Hvilket er billiger en den service jeg får årligt på mit pillefyr. Og så må jeg sige at pillefyret kører stadig rædderlig. Og bestemt ikke optimal.??

Torpet
Stoker XII
Stoker XII
Indlæg: 636
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 42 gange
Modtaget likes: 43 gange

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Torpet » 08 sep 2018 21:49

Nu er den service du taler om til dit pillefyr jo ikke lovpligtig, men altså bare noget du selv tilvælger og det betyder vel så, at du ikke selv har sat dig rigtigt ind i hvordan et pillefyr fungerer? Måske du bare ikke rigtigt har nogen interesse i det, hvilket jo er fair nok.

Hvis det så betyder, at du ikke kan få dit fyr til at spille ordentligt, tja, så er et træpillefyr måske ikke rigtigt noget for dig? Sådan er det jo med de fleste tekniske sager, man skal helst sætte sig lidt ind i hvordan de fungerer, hvis man vil have det til at køre bedst muligt. Det samme gælder jo for biler, computers, iPhones og så meget andet. Man kan godt betale sig fra de mest almindelige problemer, der måtte opstå, men lidt viden om produkterne og det at læse sig til hvordan de benyttes fornuftigt, er nu nok det bedste. Vi kender vel nok alle nogle der påstår, at alle computers er dumme og ubrugelige?

De moderne træpillefyr er egentlig ret simple og for det meste meget stabile og smarte, når bare man følger dem lidt og så justerer ind. Mon ikke også der kan være ting omkring varmepumper, man helst skal vide lidt om, så de fungerer på bedst mulig måde? Et montør besøg, som du betaler for til dit fyr, er slet ikke så forkert, en dygtig montør kan sikkert indstille et fyr fint, men uanset hvor dygtig han er, så skal ejeren helst selv kunne finjustere fyret, hvis noget ændrer sig. Ting så pillekvalitet, oplagring af aske de forkerte steder og falsk træk. Hvis du f.eks. skifter piller, kan du pludselig have behov for en ny afvejning og måske justering af blæsertal en smule. De justeringer er ret ligetil, hvis du kender dit fyr. Den slags kun justeres en gang eller to om året og ofte slet ikke. Men selvsagt klares det bedst og billigst af dig selv.

Personligt syntes jeg det er ret sjovt og interessant at lege lidt med teknikken og faktisk ret tilfredsstillende, når det lykkes godt. Der kan også spares penge ved at have sit fyr kørende med så få piller som muligt.

Det med hvor meget strøm en varmepumpe bruger må der da vist kunne findes tabeller over. Altså noget du selv kan arbejde med og udregne, så du ikke bare følger hvad en sælger siger? Vil en sælger give lidt garantier for at hans beregninger kan holde? At vælge en varmepumpe kræver også nogen viden, så du slipper ikke for at sætte dig godt ind i den teknik, hvis du skal det hele til at fungerer godt. Ganske som du jo altså skal med et pillefyr.

Jeg ville ikke turde udskifte mit pillefyr med en varmepumpe, uden selv at have et godt kendskab til både varmepumpens evne, pasning, holdbarhed og forbrug. Den part kunne sikkert også være ret spændende, hvis man har lyst til det. Dog føler jeg mig mere på hjemmebane med et pillefyr, som er ret simpelt at rode med. På varmepumper er der dele man ikke slev må pille ved og altså skal betale for montører, hvis noget går galt (f.eks. skulle mangle kølevæske). På pillefyr kan man selv klare alt.

Hvis du læser lidt på de forskellige forums for varmepumper, ser du hurtigt, at der snakkes om faldende tryk, luft i anlæggene, fore lav temperatur, overisning af dens køleteknik osv. Hvis brugerne ikke selv kan klare disse sager (hvad de fleste sikkert kan, når de kender deres varmepumper), så kan det være dyrt i flere montørbesøg.


Ronni1974
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 16
Tilmeldt: 17 jan 2016 22:25
Givet likes: 1 gang

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Ronni1974 » 08 sep 2018 21:58

Jeg ville blive rigtig glad hvis jeg kunne nøjes med at få nogle svar fra nogle der virkelig vidste noget om mit emne, og ikke en person der tror vi taler om Pillefyr, Teknik, Beregninger og andet. Tak.

Hjemme teori
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1981
Tilmeldt: 28 feb 2008 23:46
Mit fyr: Sotte 30kW Blackstar L V.7.06xx
Areal: 693m2
Brændsel: Træpiller, brænde
Årligt forbrug: 14t pill.,12m3 brænd
Geografisk sted: 3140 Ålsgårde
Givet likes: 15 gange
Modtaget likes: 62 gange

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Hjemme teori » 08 sep 2018 22:17

Min erfaring med varmepumper, var hos mig at min bolig havde alle minusser, så det blev valgt fra her. Du har gulvvarme i 60 procent, men det er som du beskriver eneste plus. resten trækker på minus og det tror jeg den glade sælger "hurtigt" overser, for som du selv skriver, skal de have noget ud over rampen.
Men du kunne selv regne på det!
Du bruger 5,5t gange 4,9kWh = 26950kWh
Hvis det er et lorte fyr, som er dårligt indstillet, havner du måske på 50% i virkningsgrad så 13475kWh. det skulle med din sælgers udregning give en COP på 13475/6400=2,1. Hvad siger specs? og hvordan lyder 50% i virkningsgrad på dit pillefyr.

Det sidste kan vi måske gætte med på, hvis du skriver hvilket fyr der er tale om.

Jeg skiftede fra olie og fik med mit pillefyr, bedre virkningsgrad end med Oliefyret som nyrenset blev målet til 87-89%. det blev aldrig målt urenset, så de 87% er nok meget højt sat.
Den bedre virkningsgrad blev brugt til højere rumtemperatur her hos mig.

Det sidste problem med luft pumpe er jo at din virkningsgrad falder når dit behov stiger. I varme vintre sparrer du så modsat. Problemet i min optik er at med den faldene virkningsgrad, sparer du ikke det du bruger ekstra i en kold vinter. Hvor det på pillefyret er linært. Altså ekstra indfyret=ekstra output.
Mvh. Sophus

Ronni1974
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 16
Tilmeldt: 17 jan 2016 22:25
Givet likes: 1 gang

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Ronni1974 » 08 sep 2018 22:26

Mit pillefyr er en 5 år gammel Ekoheat 900.
Virkningsgraden står til 92,4 Men jeg vil så nok mene den er lag´ngt laver når virkligheden skal frem.
Det er med pillefyr som med biler.

Jeg vil tro at en virkningsgrad på ca 80 ville være realistisk.

Men jeg er absolut ikke tilfreds med pillefyr, og gider barer ikke det der med at skulle fylde piller på og rense og tømme aske ud over alle de andre problemer der er. Så jeg er sådan set villigt til at ofre ved et skifte. Men ville bare være sikker på at det også holder stik i længden.

Brugeravatar
Pawgs
Stoker IV
Stoker IV
Indlæg: 147
Tilmeldt: 21 jan 2016 18:41
Mit fyr: Ksm multistoker 325-18
Areal: 195
Fremviser gerne i postnummer: 8940
Givet likes: 30 gange
Modtaget likes: 12 gange

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Pawgs » 08 sep 2018 22:29

Du kan jo til vinter i en periode sætte fyret til 40 grader og se om du kan holde varmen. Jeg ved godt at det ikke er sundt for fyret men mon ikke at det godt kan klare det en uge eller to uden at dø

Ronni1974
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 16
Tilmeldt: 17 jan 2016 22:25
Givet likes: 1 gang

Re: Kan jeg bruge Luft til vand varmepumpe.

Indlæg af Ronni1974 » 08 sep 2018 22:32

Energien til opvarmningen har sælgeren sat til 25300 Kwh. Og et el forbrug på 6400 Kwh. Så Cop værdien må han have sat til ca 3,95
Jeg syntes ikke det lyder helt ved siden af. Men hvad er jeres holdning til denne beregning sælgeren har lavet. Lyder det helt hen i vejret i jeres øre eller er det realistisk.??


Besvar