Side 1 af 2

Østrigske pillefyr

: 07 mar 2017 21:05
af solhoj+
Hej

Jeg er ny her på forum, men eller en ret erfaren stokerbruger. Jeg har gennem de seneste 20 år, haft et Hillerslev stoker. Som har kørt utroligt godt og driftsikkert, men det begynder at blive lidt slidt, og da det begynder at knibe med reservedele (producenten er efter de seneste stramninger af godkendelserne, stoppet med produktionen og er istedet blevet Vølund-forhandler), skal jeg til at kigge mig om efter en afløser.

Jeg har brugt rigtig mange aftener med, at læse alt om de pillebrændere, som er på markedet. Derudover har jeg også været ude, og kigge på mange fyr, samt har ringet til mange forhandlere, hvoraf mange har meget lidt forstand på, hvad de rent faktisk sælger. (Jeg er selv ingeniør, og underviser på Syddansk universitet i bl.a. materialelære), så jeg forventer, at den jeg køber et fyr af, har et vist kendskab til forbrændingsteknik, og ved hvad deres kedel og øvrigt anlæg er bygget af, og hvorfor. (Det er måske for meget forlangt, men alligevel!).

Når jeg læser her på forum, anbefales Scotte/Woody og hvad de nu hører til alle. Men jeg har nu alligevel mest preference for de østrigske fyr, da de ser ud til, at have et mere optimalt udformet brændkammer, med både primær og sekundær forbrænding, og en meget høj temperatur i brændkammeret, som sikrer en fuldstændig forbrænding. Jeg ville naturligvis helst have et af Ökofens kondenserende fyr, med en virkningsgrad på 107%, men det rækker midlerne ikke til. Men jeg kan se, at brændkammeret fra Ökofen, bliver brugt i både Easypell fyrene og i KWB Easyfire, som forhandles af en fyr på Als. Disse to fyr koster godt det halve af Ökofen, men hvad er forskellen (jeg ved, at der er en mere simpel styring, som jeg sagtens kan leve med), men er der nogen, som ved hvad der ellers er sparet på, og hvordan sammenhængen er mellem disse to fyr og Ökofen.
På forhånd tak.

Er der nogen, som

Re: Østrigske pillefyr

: 07 mar 2017 21:21
af PellX21
Ökofen har en billig version - easypell, windhager har en billig lite version - ganske som kwb har den billigere version du nævner (billigt er relativt til Østrigerprisen)

Jeg var på agromek og så kwb - der er sparet på rensemekanik og avanceret styring (herunder vejrkompensering). KWB er åbenbart leverandør til Hoval, hvilket må borge for meget høj kvalitet. Den billige version var vistnok heller ikke egnet til vakuum-transport, og dens magasin var af beskeden størrelse.

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 07:18
af lamborg
Hej Solhøj
jeg er frygtelig ked af hvis jeg lyder negativ men at lave 107% energi køber jeg simplethen ikke . Dass stinkt from svindel und gehumbug. Du er ingenør så ved du da godt at man ikke kan hive mere end 100% ud af det indfyrede. Det er da klart som blæk i brun sovs.
Meeeeen jeg kan jo tage fejl dog lyder 107% i mine øre som en evighedsmaskine for mig og firmaet kan jo sikkert komme op med en meget fin forklaring ...
Dog vil jeg stadigvæk sige " fake news"
dette er beregnet og ikke målt af DTI
* In accordance with standard EN 303-5, the net calorific value of a fuel (energy content without energy held in the water) is used for calculating the efficiency.
Så jeg vil sige ( på trods af tæsk og jeg er dum NBE stodder :-)
Hold dig til nbe eller mgm der får du nok mest for pengene :-)

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 07:33
af Tom_AT
Lamborg. Det er fordi der er noget der hedder øvre og nedre brændværdi. https://www.landbrugsinfo.dk/energi/bio ... aerdi.aspx

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 07:34
af Hjemme teori
Hej Claus

Ja - det er humbug, men ikke trylleri.

Når man beregner virkningsgrader kan man bruge øvre eller nedre brandværdi.

På de kondenserende fyr bruger de altid nedre, fordi så bliver tallene så fine med brandværdier over 100%.


Tom var hurtigere!

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 07:40
af JClausen
Den med 107 % er teoretisk god nok. Hvis det altså er den nedre brændværdi man tager udgangspunkt i. Det er fordi Ökofen er et kondenserende pillefyr, på samme måde som moderne oliefyr. Dette passer med det engelske citat Lamborg angiver.

Omkring "østrigmodeller": Jeg har et Hoval Biolyt, og det kører bare. Jeg tror sådan set at man kan optimere en Scotte bedre end mit fyr, da der ikke er så mange indstillingsmuligheder. Men det jeg føler jeg fik for den høje pris er driftsikkerhed og meget lavt tidsforbrug på fyret. Ingen pilleafvejning, ingen driftstop, tømning af askeskuffe og rensning (tager 1½ time) for hvert 3½ tons piller. (Det er vigtigt her at angive at det er mit første pillefyr, så jeg har ikke noget personligt sammenligningsgrundlag)

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 08:10
af Hjemme teori
Så er jeg i gang lidt oftere, men bruger mindre tid.

For hver
1 tons kosten igennem 5 min
2 tons asketømning 10min
4 tons rens af brænder 15min

så for hvert 4 tons bruger jeg ca 1:05min

Skal nævnes at mit er et 30kW, måske de mindre fyr skal have tømt aske lidt oftere.

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 09:47
af triumph
for at få okooffen til at kondensere, kræver det en meget lav fremløbstemperatur = gulvvarme. Derudover er jeg ikke nødvendigvis overbevist om at kondens og sod/aske er en god blanding.
Nogle på forummet har nævnt at have læst om okooffenejere der har oplevet fejl på deres anlæg efter nogen år.
Det findes en masse tyske test af diverse pillefyr, man kan købe for et par EUR.
Jeg ville tænke over at jo mere kompliceret et fyr er, jo mere er der der kan gå i stykker. Og da der er relativt få fyr, er tilgængelighed til reservedele og service ikke nødvendigvis så enkel.
Jeg syntes det er fedt at nørde, og købe noget der er lækkert. Men en scotte installation kan vel købes for 30.000. en RTB/MGM for 40.000. For et østrisk fyr giver mening, så skal man ofte tilkøbe nogen af de fine styringsmulighedder /ekstra options. Og så havner prisen ofte omkring 100.000. For hvis man kun køber fyret, så får man egentligt ikke andet end det man får ved et dansk fyr.
Nogle Østrigske mærker kræver autoriseret service, for at opretholde garantien.
Jeg ved ikke hvad du bruger i træpiller; 6 t/år ?
Hvad kan advancede styring spare; 1 t/år ?
Det er ihvertfald ikke pille besparelsen der skal betale for ekstraprisen til et østrisk fyr.
Hvis du er vandt til en stoker, så vil arbejdet ved MGM eller RTB være væsentligt mindre, og komforten højere end hvad du er vandt til.
Så hvor meget mere komfort er det man får for de sidste 50.000 ?

MGM minder en del om de østriske mærker. Og der er en ny scotte blackstar+ på vej

http://www.mgm-pillefyr.dk/?gclid=Cj0KE ... Ahsk8P8HAQ
http://www.nbe.dk/black-star/

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 10:32
af Tom_AT
Set i forhold til hvad der går af snak om diverse pillefyr her på forum. Og hvis komforten er den primære faktor. Så ville jeg uden tvivl kraftigt overveje en MGM Comfort Lux.

Re: Østrigske pillefyr

: 08 mar 2017 16:32
af lamborg
Tak for link Tom det var godt og forklarede hvordan man beregnede sig frem til dass humbug.
Jeg synes jeg har læst et sted at man ikke kan få tilskud til træpille fyr med kondenserende kedel kun til gas fyr ,men om det passer ved jeg ikke .
Desuden vil en sækning af røggas temp til 30-40 gr som beskrevet i artiklen give voldsomme problemer med løbesod i skorsten når man bruger træ. Et gasfyr har jo ikke problemet for damp stinker jo ikke :-)