Side 1 af 2

Muret rygeovn

: 10 jun 2014 20:50
af t-staff
Hej jeg overvejer lige et projekt mere i år icon_cheesygrin.gif Jeg kunne godt tænke mig en rygeovn og nu når man er murer så burde det jo kunne lade sig gøre :wink: Men er da nogen ha inde som har lidt tip til rygeovn hvordan de er bygget op og måske et par FOTO hvis i selv har en

Muret rygeovn

: 10 jun 2014 22:45
af newpas
Se bonderøvens kalkbrændeovn! Eller kig på et foto af de bornholmske silderygeovne! Har selv lavet en sådan "kopi" (fri fantasi/mål) engang for 25 år siden og den virker endnu.

Muret rygeovn

: 11 jun 2014 16:58
af t-staff
Ok en silderygeovn

Muret rygeovn

: 12 jun 2014 19:48
af snubbi
t-staff skrev:Ok en silderygeovn
byg du den i legga blokke de er nemme at arbejde med ,og den er billig i brænde og røg smuld og nemt at holde en ens arte tempertur. :great:
hvis du ikke kan lige overfladen kan du skalmure den eller bare pudse den evt. med favet mørtel.
hvad skal du ryge . er det fisk så skal du lave en låge der er høj i det.
jeg har nogle stykker rustfri vinkel jern 40 x40 mm til at hænge pinde med fisk på, der kan hænge sild eller makral over hianden
. du skal have en fyr låge ,lav nogle spjæld der kan lukkes helt , lågerne skal være noglelunde tæt .
du skal bruge nogle termometer en i toppen ,en ca i midten evt. en i røg afgange.
nb.du skal lavet et lukke spjæld i skorstenen det er med at styre røgtempertur og fugle og andet kræ uder ,de kan godt finde på at bygge rede hvis den ikke bliver brugt i længer tid

Muret rygeovn

: 12 jun 2014 21:32
af t-staff
Jeg kunne godt tænke mig at ryge vildt måske en kronhjort kølle kræver lidt plads..
Hvor varm bliver den ved varm rygning? Og hvad med koldrygning temperatur ?
Skal man ikke bruge de der lidfassten ?
Jeg har os kigget på en i dba men den koster 5000kr og er i metal

Muret rygeovn

: 13 jun 2014 06:57
af Hjemme teori
Jeg har bygget en i træ til kold røgning ( <30 grader). Lavet i en størrelse, så gamle bageplader og riste fra ovne passer i. Dem har jeg kunne hente på genbrugspladsen.

Muret rygeovn

: 13 jun 2014 12:50
af t-staff
Ok jeg er helt ny med rygning men koldrygning er så 30 grader hvad med varm rygning ? Og er det nemt at styre den temperatur over længer tid? Eller bruger i en el varme

Muret rygeovn

: 13 jun 2014 15:48
af Hjemme teori
Til at starte med nu du er ny, hedder det at røge og røgning.

Kold < 30grader gerne koldere, hvis det skal røges længe
halvarm - ca. 55-60 grader og normalt vist maks 2-4 timer
Varm - vist op mod 80 grader

Varm og halvarm er jo en tilberedning så derfor også den kortere tid.
Derudover er der også snakken om hvorvidt røgning er farligt pga. tjærestofferne og det gælder i hvert fald for varm og halvarm røgning. Koldrøgning er der en diskussion om hvorvidt det summet op er mere skadeligt end gavnligt, da der her også findes en masse gavnlige stoffer.

Jeg selv koldrøger kun, både kød (råvildt, oksekød, spege og grillpølser) og laks. Dette da jeg synes smagen er bedst og da det for mig er nemt at styre temperaturen, den skal bare holdes lavt.

Det jeg røger længst er spegepølser, de får gerne 4-6 døgn i ovnen.

Muret rygeovn

: 13 jun 2014 16:35
af newpas
Til at starte med nu du er ny, hedder det at røge og røgning. Og hvor har du det fra, hr Hjemme teori?? :shock:

Muret rygeovn

: 13 jun 2014 16:44
af Hjemme teori
newpas skrev:Til at starte med nu du er ny, hedder det at røge og røgning. Og hvor har du det fra, hr Hjemme teori?? :shock:
Jeg har snakket med nogen der ved mere end mig!
Og dette er sakset fra wikipidia: Et røgeri er et sted der erhvervsmæssigt røger – konserverer – madvarer. Bemærk at verbet er "at røge" og ikke "at ryge".

til t-staff:
Hvis du ellers mangler inspiration fandt jeg denne side. http://www.lyng-frue.dk/roegeovn/
De har skrevet en bog om spegepølser jeg har læst og indtil videre brugt en enkelt opskrift fra.