Har du lyst til at støtte Stoker Pro? Læs mere her: Støt Stoker Pro Forum

Muret rygeovn

Ordet er frit
Snak om lige hvad du har lyst til
t-staff
Stoker X
Stoker X
Indlæg: 405
Tilmeldt: 17 nov 2011 10:19
Areal: 526
Fremviser gerne i postnummer: 6670
Geografisk sted: Holsted
Kontakt:

Muret rygeovn

Indlægaf t-staff » 10 jun 2014 20:50

Hej jeg overvejer lige et projekt mere i år icon_cheesygrin.gif Jeg kunne godt tænke mig en rygeovn og nu når man er murer så burde det jo kunne lade sig gøre :wink: Men er da nogen ha inde som har lidt tip til rygeovn hvordan de er bygget op og måske et par FOTO hvis i selv har en


newpas
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1625
Tilmeldt: 06 nov 2011 13:28
Mit fyr: MGM15 Årg 2007
Areal: 150+kælder
Brændsel: Træpiller
Fremviser gerne i postnummer: 9870
Dagligt forbrug: For stort men kræves
Årligt forbrug: 510sæk/år=8T
Geografisk sted: Nordjylland/Hørmested
Givet likes: 24 gange
Modtaget likes: 10 gange

Muret rygeovn

Indlægaf newpas » 10 jun 2014 22:45

Se bonderøvens kalkbrændeovn! Eller kig på et foto af de bornholmske silderygeovne! Har selv lavet en sådan "kopi" (fri fantasi/mål) engang for 25 år siden og den virker endnu.

t-staff
Stoker X
Stoker X
Indlæg: 405
Tilmeldt: 17 nov 2011 10:19
Areal: 526
Fremviser gerne i postnummer: 6670
Geografisk sted: Holsted
Kontakt:

Muret rygeovn

Indlægaf t-staff » 11 jun 2014 16:58

Ok en silderygeovn

snubbi
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1561
Tilmeldt: 29 nov 2010 22:02
Mit fyr: hkrst 10 fsk 500
Areal: 147m2+180m2værksted
Brændsel: flis - piller.
Fremviser gerne i postnummer: 4400
Dagligt forbrug: 40 -60 kg flis
Årligt forbrug: 7t piller/40 m3 flis
Geografisk sted: kalundborg
Modtaget likes: 1 gang

Muret rygeovn

Indlægaf snubbi » 12 jun 2014 19:48

t-staff skrev:Ok en silderygeovn

byg du den i legga blokke de er nemme at arbejde med ,og den er billig i brænde og røg smuld og nemt at holde en ens arte tempertur. :great:
hvis du ikke kan lige overfladen kan du skalmure den eller bare pudse den evt. med favet mørtel.
hvad skal du ryge . er det fisk så skal du lave en låge der er høj i det.
jeg har nogle stykker rustfri vinkel jern 40 x40 mm til at hænge pinde med fisk på, der kan hænge sild eller makral over hianden
. du skal have en fyr låge ,lav nogle spjæld der kan lukkes helt , lågerne skal være noglelunde tæt .
du skal bruge nogle termometer en i toppen ,en ca i midten evt. en i røg afgange.
nb.du skal lavet et lukke spjæld i skorstenen det er med at styre røgtempertur og fugle og andet kræ uder ,de kan godt finde på at bygge rede hvis den ikke bliver brugt i længer tid

t-staff
Stoker X
Stoker X
Indlæg: 405
Tilmeldt: 17 nov 2011 10:19
Areal: 526
Fremviser gerne i postnummer: 6670
Geografisk sted: Holsted
Kontakt:

Muret rygeovn

Indlægaf t-staff » 12 jun 2014 21:32

Jeg kunne godt tænke mig at ryge vildt måske en kronhjort kølle kræver lidt plads..
Hvor varm bliver den ved varm rygning? Og hvad med koldrygning temperatur ?
Skal man ikke bruge de der lidfassten ?
Jeg har os kigget på en i dba men den koster 5000kr og er i metal


Hjemme teori
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1506
Tilmeldt: 28 feb 2008 23:46
Mit fyr: Sotte 30kW Blackstar L V.10.0921
Areal: 693m2
Brændsel: Træpiller, brænde
Årligt forbrug: 14t pill.,12m3 brænd
Geografisk sted: 3140 Ålsgårde
Givet likes: 1 gang
Modtaget likes: 8 gange

Muret rygeovn

Indlægaf Hjemme teori » 13 jun 2014 06:57

Jeg har bygget en i træ til kold røgning ( <30 grader). Lavet i en størrelse, så gamle bageplader og riste fra ovne passer i. Dem har jeg kunne hente på genbrugspladsen.
Mvh. Sophus

t-staff
Stoker X
Stoker X
Indlæg: 405
Tilmeldt: 17 nov 2011 10:19
Areal: 526
Fremviser gerne i postnummer: 6670
Geografisk sted: Holsted
Kontakt:

Muret rygeovn

Indlægaf t-staff » 13 jun 2014 12:50

Ok jeg er helt ny med rygning men koldrygning er så 30 grader hvad med varm rygning ? Og er det nemt at styre den temperatur over længer tid? Eller bruger i en el varme

Hjemme teori
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1506
Tilmeldt: 28 feb 2008 23:46
Mit fyr: Sotte 30kW Blackstar L V.10.0921
Areal: 693m2
Brændsel: Træpiller, brænde
Årligt forbrug: 14t pill.,12m3 brænd
Geografisk sted: 3140 Ålsgårde
Givet likes: 1 gang
Modtaget likes: 8 gange

Muret rygeovn

Indlægaf Hjemme teori » 13 jun 2014 15:48

Til at starte med nu du er ny, hedder det at røge og røgning.

Kold < 30grader gerne koldere, hvis det skal røges længe
halvarm - ca. 55-60 grader og normalt vist maks 2-4 timer
Varm - vist op mod 80 grader

Varm og halvarm er jo en tilberedning så derfor også den kortere tid.
Derudover er der også snakken om hvorvidt røgning er farligt pga. tjærestofferne og det gælder i hvert fald for varm og halvarm røgning. Koldrøgning er der en diskussion om hvorvidt det summet op er mere skadeligt end gavnligt, da der her også findes en masse gavnlige stoffer.

Jeg selv koldrøger kun, både kød (råvildt, oksekød, spege og grillpølser) og laks. Dette da jeg synes smagen er bedst og da det for mig er nemt at styre temperaturen, den skal bare holdes lavt.

Det jeg røger længst er spegepølser, de får gerne 4-6 døgn i ovnen.
Mvh. Sophus

newpas
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1625
Tilmeldt: 06 nov 2011 13:28
Mit fyr: MGM15 Årg 2007
Areal: 150+kælder
Brændsel: Træpiller
Fremviser gerne i postnummer: 9870
Dagligt forbrug: For stort men kræves
Årligt forbrug: 510sæk/år=8T
Geografisk sted: Nordjylland/Hørmested
Givet likes: 24 gange
Modtaget likes: 10 gange

Muret rygeovn

Indlægaf newpas » 13 jun 2014 16:35

Til at starte med nu du er ny, hedder det at røge og røgning. Og hvor har du det fra, hr Hjemme teori?? :shock:

Hjemme teori
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 1506
Tilmeldt: 28 feb 2008 23:46
Mit fyr: Sotte 30kW Blackstar L V.10.0921
Areal: 693m2
Brændsel: Træpiller, brænde
Årligt forbrug: 14t pill.,12m3 brænd
Geografisk sted: 3140 Ålsgårde
Givet likes: 1 gang
Modtaget likes: 8 gange

Muret rygeovn

Indlægaf Hjemme teori » 13 jun 2014 16:44

newpas skrev:Til at starte med nu du er ny, hedder det at røge og røgning. Og hvor har du det fra, hr Hjemme teori?? :shock:


Jeg har snakket med nogen der ved mere end mig!
Og dette er sakset fra wikipidia: Et røgeri er et sted der erhvervsmæssigt røger – konserverer – madvarer. Bemærk at verbet er "at røge" og ikke "at ryge".

til t-staff:
Hvis du ellers mangler inspiration fandt jeg denne side. http://www.lyng-frue.dk/roegeovn/
De har skrevet en bog om spegepølser jeg har læst og indtil videre brugt en enkelt opskrift fra.
Mvh. Sophus



Tilbage til "Fri debat"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 0 gæster