Side 1 af 3

lagdeling i tank.... buffer

: 12 feb 2014 13:22
af Lynex
Hej Specialister...
Jeg har lige anskaffet mig 144 vackumrør og glæder mig som en lille dreng til at få dem sluttet til...
Jeg har fundet en fin 1800 liters olietank. Den har jeg sat 3 alluminiumskølere i og ja de kan holde til solfangervæsken.
De to nederste er forbundet til en motorventil så varmen placeres enten i midten af tanken eller nederst alt afhængig af temperaturen. Det kan min solfangerstyring håndtere. Så langt så godt.

Fra garagen hvor hele herligheden står og over til stuehuset er der 35 meter. For ikke at få for meget varmetab over til beboelsen har jeg monteret en 500 liters solvarmebeholder. Nu er tanken at der skal pumpes vand 3 gange i døgnet i ca 30min ( sammenlagt er der kun et par liter i rørsystemet, så på denne måde bliver tabet lille. Føler 1 og føler 2 sørger for at der ikke pumpes vand over, hvis vandet i huset er varmere end det vand som produceres i garagen.

Jeg er ikke interesseret i at have 500 liter halvkoldt vand om vinteren fyldt med bakterier, derfor har jeg monteret en varmeveksler til brugsvand se diagrammet.
nu er spørgsmålet: skal jeg bruge den nederste varmespiral til vandet fra garagen eller burde jeg pumpe det ind i det store 500 liter beholder i stedet.

Som I kan se af diagrammet, har jeg mulighed for at sætte varme i gulvet også, hvis vackum rørene ikke giver nok varme supplerer fjernvarmen.

lagdeling i tank.... buffer

: 12 feb 2014 14:00
af nemocharley
skydes varmen ind i solvarme vvb først, dernæst overskuddet i 1800l tank? - er det ikke måden man plejer at gøre det på?

skal lige se at du tydeligvis ved mere om det her end mig. Og har du set Ernsts solvarmebog? - mener der er nogle diagrammer med solvarme kombineret med fjernvarme.

lagdeling i tank.... buffer

: 13 feb 2014 12:36
af ccc28748
Hej Lynex

Spændende project du har gang i, og interessant med de der alu kølere. Hvordan p..... har du fået dem ind i buffer tanken?

Jeg har lige en ting, som jeg tror bliver noget ged. Det der med at sende varmen afsted 3 gange om dagen, fordi , så bliver udstrålingen i rørene, så lille som mulig. Den tror jeg ikke rigtig på. For det første , så vil du have en større udstråling når du sender varmere vand afsted, for det andet , så kan du få nogle super godt isolerede rør til nedgravning. Forsøg derfor at holde temperaturen i den store buffer, så lav som mulig, og lad den sende varme afsted når det kan betale sig.

Interessant ide at sende solvarmen direkte i 500L bufferen, men det komplicere jo lidt :-), for samtidig med at den store buffer skal kunne tage overskudsvarmen, når 500L er varm nok, så skal den jo også kunne afgive varmen, når den er varm nok og solen ikke giver nok. Lidt styring og et par 3-vejs ventiler skulle vel nok kunne gøre det.

Sjovt project, jeg ville nok forsøge at få det til virke. Hvilken styring har du købt?

mvh Carsten

lagdeling i tank.... buffer

: 13 feb 2014 12:46
af BWJ
Der er bare det problem, at uanset hvilken pumpe der kører til fangerkredsene, vil der trækkes igennen begge kredse, og hvis de sigger syd/vest kommer det aldrig til at funke optimalt.
En 3 vejs venlil ville gøre underværker, samtidig med en føler i hver kreds som styrer de 2 pumper.

lagdeling i tank.... buffer

: 13 feb 2014 15:57
af Lynex
Hej BWj jeg er ikke enig med dig at der er nogen problemer i fangerkredsen, kontraventilen vil forhindre at
1 selv cirkulation
2. den ene pumpen kan ikke suge fra den anden kreds
sorry jeg har ikke sat følere på diagrammet der skal naturligvis føler efter fremløb på hver kreds, så min styring kan styre pumperne trinløst.

Hej Carsten
Om det er rediatorer eller allukølere er lige meget, kølere er bare mere kompakte. Tanken er skåret op og derefter er kølerene svejst i dvs et 1" rør er skruet i køleren og derpå svejst i beholderen.
lige som i Ernst fantastiske solfanger bibel!
Ledningstabet er 9,8W pr meter for et ø22 isoleret pex rør dvs 35meter x9,8= 343W i alle de timer der leveres varme så måske skulle jeg bare grave ned til pex rørne køre ud til harald skrald og fyre 10-15 dåser expanderskum ned til dem så er de jo topisoleret...
jeg har købt nogle brugte caloriemålere så jeg kan følge lidt med...
styringen er en caldoris indtil videre taler den kun polsk men jeg skal nok få den til at tale engelsk...
mvh jens

lagdeling i tank.... buffer

: 15 feb 2014 11:33
af baagoe
Det ser super spændende ud jeg glæder mig til at høre mere!

er ikke sikker på PU skum hjælper hvis det ligger i jord og kan suge fugt.

har selv haft samme tanke med vacumrør olietank med hedeflade i flere steder så man selv kan fordele varmen, ville nok have brugt en danfoss ECL310 den kan man få til det meste men den koster selvfølgelig også lidt.. også lækkert med cal. målere så kan man få det indreguleret perfekt.

held og lykker med projektet, jeg er med på en kigger ;)

lagdeling i tank.... buffer

: 16 feb 2014 12:15
af ccc28748
Jeg sidder lige og tæller. Iflg din tegning skal du have 5 ekspansions beholdere. :-)

lagdeling i tank.... buffer

: 16 feb 2014 16:13
af rs2000
Må være ærlig og sige at jeg slet ikke ka se pointen i at bruge en akkutank på den måde, varmetabet fra den akkutank, vil da være væsentligt større end nogle præisolerede pex rør i jorden taber, tror du meget ofte vil stå med meget vand, som ikke er særligt varmt.

Selv har jeg 120 rør optimalt placeret stik syd, og de har i de første 14 dage her i februar produceret ca 110kwh, i dit foreløbige forslag var de jo ikke blevet til andet end lidt lunkent vand i den store beholder.

Med hensyn til det varme vand, kunne en tre vejs ventil så ikke styre om det kolde vand skulle løbe ind i fjernvarme veksleren eller i din solvarmebeholder ? selvfølgelig styret af temperaturen i toppen af beholderen, skal siges at jeg ikke aner det fjerneste om det er lovligt, men det ville da gøre anlægget noget mere simpelt.

lagdeling i tank.... buffer

: 17 feb 2014 07:49
af Lynex
Hej Rs.
Nu ved jeg ikke lige hvor du bord i landet, men i følge dmi har der været omkring 15 solskinstimer de første to uger i feb, normalen er ca 35 timer

Min tank er isoleret med 350mm, pexrør kan kun tåle 95 grader men jeg ser din pointe....
jeg er meget spændt på at se varmefordelingen i tanken... om lagdeling kommer til at fungerer, ellers er det en ommer...

lagdeling i tank.... buffer

: 17 feb 2014 09:12
af rs2000
jeg har været velsignet med mere end 15 timers solskin, det sikkert. :-)
jeg bruger en uvr1611 styring som måler effekten netto afleveret nede i fyrrummet, med kalibrerede sensorer und alles,
så tror ikke det bliver mere præcist.

du ka se det på følgende link http://188.182.150.126 log ind som "kun kigge" med koden 1234 , vent ca 10 sekunder og vælg så skema.


det da altid noget at din akkutank er godt isoleret, men frygter stadig at, nov-dec-jan-feb, ikke ka hæve temperaturen i din akkutank nok til at du ka få nytte af det i boligen, men krydser da fingre for det modsatte :-)