Har du lyst til at støtte Stoker Pro? Læs mere her: Støt Stoker Pro Forum

Scotte m. Semi-rens

Spørgsmål vedr. Scotte samt det tilbehør der laves til Scotte pillefyret
Brugeravatar
calle
Stoker XVII
Stoker XVII
Indlæg: 3103
Tilmeldt: 27 dec 2010 21:47
Mit fyr: Scotte 16 kw 4.99 Opop 418 keramiktænder
Areal: 125
Brændsel: Træpiller og brænde
Dagligt forbrug: Svingende
Årligt forbrug: 3 ton
Geografisk sted: Storkbh.
Givet likes: 16 gange
Modtaget likes: 29 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af calle » 29 jan 2016 17:58

Torpet skrev:Det lyder underligt at nogen tror en turbolator er en rensemekanisme. Sikkert kun fordi den fejlagtigt har fået navnet semirens. Det er en retardor. Den er ret genial til at få mere energi ud af pillerne. Se lidt på den som genbrugs ting. Den snupper den varme luft gråspurvene ellers sidder og venter på. Luften bliver lige vendt et par gange og udnyttet til mere varme i huset. Som alt andet mekanisk skal man lige læse det med småt. Den skal selvsagt hænges ned rigtigt, men det er ret enkelt.

Kommentaren med at røgvendepladen i bunden er svær at placere er ikke korrekt. Når selve semirens er løftet op er pladen helt fri til bare at løfte op, ingen problem der. Men hvorfor overhoved løfte den plade op, når den bare derefter skal lægges ned igen? Lidt som soldater der bliver sat til at grave et stort hul for så at skulle dække det til igen?

Jeg tror nok denne misforståelse kommer af det video NBE har lavet, hvor manden der demonstrerer helt klart aldrig har opereret et fyr i real life. Han bakser med at løfte pladen op med en holder, hvorefter han tager semirens ud. Så gensindsætter han semirens og først da bakser han igen pladen på plads ned igennem lamellerne!!! ?? Dybt godnat.

Når man skal rense semirens efter et par måneder (ikke oftere), så lægger man bare et stykke voksdug ved siden af fyret, løfter semirens lidt op, ryster det og lægger det så på voksdugen. Man kan godt bruge stålbørsten til at rebse siderne i fyret, men det er ikke strengt nødvendigt, da der ikke er ret meget at komme efter andet end lidt støv. Så kan man lige askesuge lidt ned igennem siderne og suge den smule askestøv, der måske ligger derned omkring røgvendepladen, men det er ikke ret meget. I den position kan man også lige kigge på røgrøret, som heller ikke holder andet end lidt støv. Det støv der falder ud på voksdugen er minimalt, noget der bare kan rystes af udenfor. Der er ingen speciel grund til at blæse semirens elementer rene, det er bare lidt støv, dette er jo ikke en rensemekaniske, blot en retarder. Selve denne ‘rensning’ kan faktisk foretages i en hvid skjorte uden at blive snavset.

Påsætningen efter rensning er ganske enkel, igen skal man selvsagt sætte den ordentlig på plads og det er så det. Det at semirens kan køre lidt med en vippeeffekt er efter min observering bare lidt for galleriet. Der er egentlig ikke andet end lidt støv siddende på lamellerne. Af samme grund er der meget lidt støv at suge op fra bunden bagi, så det vipperi er mig lidt af en gåde. Hvis min motor på semirensen en dag skulle give problemer, så ville jeg da bare slå den helt fra, det ville intet betyde.

Så ja, jeg er tilhænger af semirens retarder. Kan ikke rigtig se hvad kritikken går ud på? Den skal ikke rense noget, den genbruger varm luft på en effektiv måde, den skal ikke renses ret tit, den er meget nem at rense og røgvendepladen i bunden skal aldrig røres, hvad er så galt i alt dette?

Man skal såmænd bare sikre sig at semirens er sat i korrekt fra starten og så lade den i fred så den kan klare sin opgave i ro og mag.

Med hensyn til placering, så kan den faktisk udmærket sidde (forkert) bagvendt, der er plads nok, med den røgvendeplade i toppen skal altså vende imod røgrøret for at sidde rigtigt. Min sad ‘bagvendt’ ved levering.
Lintz taler om semirens på en Black Star kedel. Lemmen i bunden af det bagerste kedelrum skal løftes for at der kan skubbes aske ned i askeskufffen/rummet. Denne øvelse SKAL foretages. Alternativt får du røg op gennem pillemagasinet og videre ind i soveværelset, hvis dit fyrrum er placeret inde i beboelsen.

Venlig hilsen
Calle - forklædt som voksen.

Dans er for de, der ikke har råd til at stå i baren.

PS. Den der har mest legetøj, når vi dør, har vundet.


Torpet
Stoker XI
Stoker XI
Indlæg: 571
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 31 gange
Modtaget likes: 26 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Torpet » 29 jan 2016 18:02

Nej han tager det faktisk op igennem siderne uden semirens, du har ret, det er lang tid siden jeg så den video :). Men det er stadigvæk silly overhovedet at tage den plade op for så straks at genindsætte den. Pladen virker jo ikke som en lem for askeaffald, da der næsten intet er og der alligevel lige skal støvsuges bare støv op. Gad vide hvorfon han egentlig går idennem det med at løfte pladen op og ned igen på samme sted? Så ja, du har ret han er kun en halv silly fyr :). Men en drongo just the same :). Der er altså ikke nogen grund til at løfte pladen når der ikke er ret meget aske at fjerne, bløt støv, som man støvsuger væk. Denne støvsugning er ikke noget eksta job, da man alligevel altid ville støvsuge bagtil, når man trækker semirens lemellerne op.

Torpet
Stoker XI
Stoker XI
Indlæg: 571
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 31 gange
Modtaget likes: 26 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Torpet » 29 jan 2016 18:04

Skal lige nævnes at jeg nu har kørt fyret i hele varmeperioden i år og har stadigvæk ikke oplevet egentlig aske under semirens, den er jo IKKE en rensemekanisme, men en retarder.

Brugeravatar
Brandsen
Stoker XVII
Stoker XVII
Indlæg: 3370
Tilmeldt: 21 okt 2009 23:02
Mit fyr: Baxi Multi Heat 2.5 + Scotte BS1016 Mini
Areal: 425 m2
Brændsel: Spildkorn - Træpiller
Fremviser gerne i postnummer: 4300
Årligt forbrug: ca 10 tons
Geografisk sted: Holbæk
Givet likes: 1 gang
Modtaget likes: 106 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Brandsen » 29 jan 2016 18:05

Halløj i forum,

Tja, ved ikke om der er forskel på semirens på de forskellige NBE modeller,
min er en Scotthe BS Mini 10kw som er ca 2.5 år gammel, og der kunne
semirens altså godt monteres 'bagvendt', og det var ikke noget hit skulle
jeg hilse at sige, efter blot 2 dage var Scotten nærmest kvalt i tyk sort sod,
med royalt svineri ved efterfølgende rensning til følge.

Enig med [tag]Torpet[/tag], at den primære virkning er at fungere som retarder,
det er også sådan jeg opfatter spetaklet.
__________________________________________________________________
Med venlig hilsen, Brandsen
Baxi Multi Heat 2.5 med 600l tank, iltstyring, prom 1.08 ( Installeret Oktober 2005 )
Scotte BS Mini 10kw ( Installeret Juni 2013 )

Torpet
Stoker XI
Stoker XI
Indlæg: 571
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 31 gange
Modtaget likes: 26 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Torpet » 29 jan 2016 18:17

Ja, hvis semirens retarder sidder bagvendt har du jo røgvendepladen i toppen forkert, men det at den skulle sode så meget må da vist have en anden årsag? Da min sad forkert var der ikke nogen ændring i noget efter jeg fik den sat rigtigt. Kan tænke mig at den eneste forskel der burde være på en forkert vendt retarder, er at man mister noget af fordelen ved at laden den varme røg gå til spilde uden den røgvendeplade i toppen?

Hvordan gik det så efter du fik den placeret rigtigt, stoppede soden så? Kan godt forstå at sod må have været irriterende at skulle fjerne, men det er så ikke noget der burde være? Ved ikke om der er forskel på modellerne, mit fyr er jo helt nyt, men der er altså ikke noget aske der hober sig op bagtil. Semirens sidder der bare og hygger sig.


paw
Stoker XIV
Stoker XIV
Indlæg: 930
Tilmeldt: 18 sep 2009 20:26
Mit fyr: woody 16 kw V10
Areal: 80
Brændsel: Træ-piller
Fremviser gerne i postnummer: 9600
Givet likes: 15 gange
Modtaget likes: 8 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af paw » 29 jan 2016 19:14

Torpet skrev:Nej han tager det faktisk op igennem siderne uden semirens, du har ret, det er lang tid siden jeg så den video :). Men det er stadigvæk silly overhovedet at tage den plade op for så straks at genindsætte den. Pladen virker jo ikke som en lem for askeaffald, da der næsten intet er og der alligevel lige skal støvsuges bare støv op. Gad vide hvorfon han egentlig går idennem det med at løfte pladen op og ned igen på samme sted? Så ja, du har ret han er kun en halv silly fyr :). Men en drongo just the same :). Der er altså ikke nogen grund til at løfte pladen når der ikke er ret meget aske at fjerne, bløt støv, som man støvsuger væk. Denne støvsugning er ikke noget eksta job, da man alligevel altid ville støvsuge bagtil, når man trækker semirens lemellerne op.
Nu har jeg ikke semi rens, men der er dælme meget støv bagerst i min kedel, opop 418, og jeg tager også pladen op hver gang og bruger en fin kost, faktisk en støvkost, og der falder en del støv, aske ned og igennem det lille hul under pladen.
Hvordan renser du siderne, Torpet med en støvsuger ?
Det er da kun ovenpå du kan støvsuge, ikke ned langs siderne ?
Den video er jo den der hedder GRUNDIG RENGØRING, og ikke noget der skal laves hver uge.
At få semi rensen op er vel bare, lige med at få taget på det :D
PS, og den der halv silly fyr der er på videoen, hedder Jannich og er den ene af ejerne af NBE, og han ved altså en del om de pillefyr, han selv har udviklet :great:
Bare lige for at få det på plads :great:

Torpet
Stoker XI
Stoker XI
Indlæg: 571
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 31 gange
Modtaget likes: 26 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Torpet » 29 jan 2016 19:47

Ja, he he, det må Jannich da undskylde, troede han var en model, men det er stadigvæk ikke smart at samle en plade op og så ned igen, når der ikke er nogen aske, eh?
Imellen metalsiderne, hvor lamellerne skal hænge, har vi fået en lang stålbørste, som bare lige skal køres op og ned, men selv da kommer der ikke andet end bare lidt støv ned. Støvsugningen i bunden (bag i kedlen), hvor støvet er så lidt, så håndtaget til lemmen ikk engang er skjult, er sugningen bare med askesugerens lange rør, som fint passer ned imellem pladerne. Så det med at man SKAL tage pladen op, det er vel rigtigt, hvis der altså er nogen aske der skal fejes ned i askeskuffen, men støvet skal bare suges op med askesugeren. Man tømmer jo heller ikke askeskuffen hver dag hvis der ikke er nogen aske i den? Igen må så huskes, at dette ikke er en rensemekanisme, altså sidder den retarder ikke der for at samle aske. Hvis nogen har en masse aske i bagrummet, så lyder det mere som rigtigt dårlige piller eller en meget for kraftig blæst? At der skulle komme røg bagud, hvis man ikke samler pladen op og så smider den ned igen, holder heller ikke. Der vil kun komme røg bagud, hvis man har en overfyldt sektion bag kedlen og det det har intet med semirens at gøre. At lemmen så sidder under semirens er korrekt, men det hører altså under fyrets almindelige vedligeholdelse og ikke noget man kan belaste den retarder for, vel? Selvfølgelig har Jannich da lov til at samle en plade op fra bunden og så sætte den ned igen, jeg kan bare ikke lige se formålet med det, hvis der ikke ligger nogen aske der? Så det er stadigvæk silly :) :). For Jannich er det vel nok den sikreste vej at lave instruktioner på, så NBE er helgarderet hvis nogle skulle have godt med aske der, formoder det er årsagen til at de foreslår altid at samle den op?
drawing a smiley.gif
drawing a smiley.gif (25.07 KiB) Vist 253 gange

paw
Stoker XIV
Stoker XIV
Indlæg: 930
Tilmeldt: 18 sep 2009 20:26
Mit fyr: woody 16 kw V10
Areal: 80
Brændsel: Træ-piller
Fremviser gerne i postnummer: 9600
Givet likes: 15 gange
Modtaget likes: 8 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af paw » 29 jan 2016 19:57

Der er faktisk mange, eller en del, der når de har haft fyret et stykke tid, pludselig ikke har træk i kedelen :shock:
Så spørger man, har du haft den lille plade oppe der ligger i bunden af kedelen, når du har renset den, og forbavsende mange vidste IKKE der fandtes sådan en plade, så det er nok derfor han så omhyggeligt viser ved Grundig rengøring, at den skal lige op en tur.
Den anden video med rengøring er den jo ikke hevet op da det er mere en ugentlig rengøring, men den skal altså op sommetider, så det ikke lige pludselig bliver lukket til bagi kedel

Torpet
Stoker XI
Stoker XI
Indlæg: 571
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 31 gange
Modtaget likes: 26 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Torpet » 29 jan 2016 21:08

Følger dig fint paw, men vi er så tilbage til, at nogle ikke rigtigt sætter sig ind i vores små fyr, ikke? Er måske i visse tilfælde forståeligt, alt efter hvad man havde forventet.

Til Jannich må jeg så vel sige, at selvom jeg ikke troede han var en specialist, så kan han nok glæde sig over, at jeg ret så kraftigt forsvarer og altså godt kan lide hans semirens teknik? :) — (jeg skal jo lige se at redde den i land, så han ikke tager dobbelt pris for min næste handel hos ham :))

Jo, paw, der skal jo nok passes på ikke at forvirre brugere, så der ikke bliver renset ordentligt. Mange går jo nok ikke helt så meget op i fyrets funktion, som måske du og jeg, for vi hygger os jo med det og ser det som en interessant udfordring. Men hvis man kommer fra et oliefyr, så er der vel ofte en fare for at man tror dette pillefyr også bare kan klare sig selv, med blot årlig specialists gennemgang.

Jeg er nok bare nervøs for at nogen vil belaste effektiviteten af semirens retarder, blot fordi de ikke helt forstår, at det ikke er dens skyld, at der skal renses ordentligt. Det syntes jeg vil være synd, for så vil for mange måske syntes de bør fjerne den retarder og altså ikke få fordel af den. Som du nok har læst i mine tidligere indlæg, så gennemgår jeg hver lørdag hele fyret, da det er min første sæson. Altså helgarderer jeg mig imod evt. misfosståelser fra min side. Denne første sæson er ligesom en lærerig indkørselsperiode, hvor jeg så heldigvis hele tiden har haft StokerPro i baghånden, inklusive dig, som jeg jo har trukket kraftigt på. Så dette jeg fortæller her om aske, støv, retarder renhed og nemheden ved at have en semirens kørende, er ikke bare tilfældige kommentarer men facts, som jeg ser det. Bortset måske lige fra handlingen omkring hvordan bundlemmen kan løftes op :).

Jeg har jo så også tilladt mig at lave indlæg på ting jeg ikke altid var helt klar over, men på et tidligt tidpunkt fik jeg faktisk et OK (og tilskyndet) fra Pille bruger til gerne at 'blande' mig. Det er jo i sidste ende den eneste måde man gør fremskridt og lærer noget. Helt tibage under min indstallation havde jeg et par ting monteret pivende forkert, noget som blev reddet og rettet i tide, netop ved at debattere det.

Torpet
Stoker XI
Stoker XI
Indlæg: 571
Tilmeldt: 19 okt 2011 16:44
Mit fyr: Blackstar 10 Kw V7
Areal: 90m2
Brændsel: Vida/Varga Svenske 8mm
Fremviser gerne i postnummer: 4990
Dagligt forbrug: 16 kg gennemsnit
Årligt forbrug: 2888 kg
Geografisk sted: Sakskøbing
Givet likes: 31 gange
Modtaget likes: 26 gange

Re: Scotte m. Semi-rens

Indlæg af Torpet » 29 jan 2016 21:12

PS Paw, faktisk er denne tråd ret fin til at understrege til nye læsere hvor de skal huske at rense fyret bagi, uanset retarder, så det tjerner da et formål :)


Besvar