Har du lyst til at støtte Stoker Pro? Læs mere her: Støt Stoker Pro Forum

varmt vand i vaske/opvaskemaskine

Spørgsmål vedr. solvarmeanlæg
Solfanger, Solvarmepanel, Vakuum
Brugeravatar
frølårsraketten
Stoker VII
Stoker VII
Indlæg: 286
Tilmeldt: 31 dec 2009 04:08
Mit fyr: Aduro H1
Areal: 109 m²
Brændsel: piller fra Helenemøllen
Fremviser gerne i postnummer: 5600
Geografisk sted: Sydfyn
Kontakt:

Re: varmt vand i vaske/opvaskemaskine

Indlæg af frølårsraketten » 04 jun 2011 17:38

Min opvaskemaskine er tilsluttet varmt vand. En hvidevareekspedient havde advaret mig mod det, idet æggehvidestoffer "gror" fast med det varme vand. Jeg har dog aldrig haft problemer. Nu er jeg heller ikke varmtvandsfascist, dvs min VVB-temperatur er aldrig over 45 °C.

Min gamle vaskemaskine, en Philco WMN 1062, jeg købte brugt for ca. 15 år siden, har indtag for både koldt og varmt vand, og det fungerer fint.

Så har jeg en defekt euromatic V5301 (Fuzzi Logic) stående i stalden som reserve. Den blir først repareret når og hvis Philco'en bryder sammen. Den har osse separat koldt- og varmtvandsindtag.

Der er altså en del på brugtmarkedet at vælge imellem, hvis man vil undgå de hundedyre Mieleprodukter.
Med venlig hilsen Pierre
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aduro H1


Robert_it
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 12
Tilmeldt: 14 jan 2011 21:33

Re: varmt vand i vaske/opvaskemaskine

Indlæg af Robert_it » 05 jun 2011 22:40

Jeg har læst denne tråd med interesse fordi jeg overvejede at købe en af de AlfaMix dimser der giver varmt vand til vaskemaskinen.
Jeg faldt så også over de 2 tidligere tråde med varmt vand til henholdvis vaskemaskine og opvaske-maskinen.

Jeg studsede over den påståede problematik med enzymerne og proteiner der koagulerer ved ca. 70 grader.

Nu ligger det sådan at min svigerfar er pensioneret Kemi-ingeniør og hans job var netop enzym specialist hos Novo...
Så jeg tog knoglen og ringede til en ven.. icon_cheesygrin.gif

Problemet med enzymerne er at der er forsket meget i at nedbringe den optimale temperatur på aktive enzymer der opløser proteiner og fedtpletter i en vask og det ER rigtigt at ved ca. 60 grader "dør" de. De virker normalt ved 30-40 grader og han mente at de blev mere aggressive lige før de "mister pusten" ved de ca. 60 grader.
Et helt andet problem er at næsten alt vaskepulver har blegemiddel i sig og igen netop ved 55-65 grader bliver det aktivt ved at frigive oxidanter som slår enzymer ihjel. altså et dobbelt kill :cry:
Altså ikke en god ide at give maskinen 50-55 grader for enzymerne når simpelhen ikke at gøre deres job før de er "døde" Nu kan man jo sagtens vaske helt uden enzymer, og det er da også udmærket, i mit tilfælde med to små børn i huset er det bare ikke smart da enzymerne er meget effektive på pletter. uden madtester, fedt, græs-knæ, blod og hvad man kommer ud for med unger er en vask uden enzymer ligeså god som med.

som en lille anekdote kunne han fortælle at blegemidlet lige så stille frigiver noget at sin Ilt / oxidanter mens det står på hylderne og at han var med til at finde et antioxidant der "inkapslede" enzymerne, problemet var bare at hr. og fru. Danmark ikke ser den reelle effekt og derfor ikke vil betale de ca. 30 % ekstra som det kostede at tilsætte dette nye antioxidant der beskyttede enzymerne. Men måske er det værd at vide at vaskepulver altså bliver ringere af at stå længe?
Han fortalte også hvordan specielt Tyske vaske mærker giver den fuld gas på blegemidlet når de lancerer et "nyt" produkt så det virkelig KAN ses på vasken, derefter fjerner de den ekstra høje mængde blegemiddel til normalt mængde. De store mængde blegemiddel ødelægger på sigt tøjet men giver en god effekt hjemme hos "husmoderen" når hun skifter...


Med hensyn til ÆG så koagulerer de ved 73 Grader (skønt med en rigtig Expert - jeg kan desværre ikke tage æren selv) og andre proteiner koagulerer ved andre temperaturer, han kunne desværre ikke huske kartofler (mos) men der bør ikke være noget i vejen for at give opvaskemaskinen ca. 45-55 Grader så har man stadig aktive enzymer og ved 45 grader tror jeg man altid kan bruge den originale slange, kommer man meget over 50 skal der vist en special slange til???

Personligt tror jeg at jeg sparer den dyre AlfaMix og bruger et gammelt termostat batteri jeg har liggende og så giver vaskemaskinen 30-35 grader altid, ja jeg ved godt at jeg så skyller med varmt / lunkent vand også men med solvarme og et multibrænde fyr (det er planen) er det i min verden stadig bedre end at bruge dyr strøm til opvarmning fra 8-10 grader til 30. Så må strømmen tage resten.
Strøm er forresten meget dyrt i Italien og et alm. hus har kun 3.3 Kw til rådighed, jeg har fået hævet mit hus til Max. og det er 6Kw. det betyder at man IKKE kan have induktions plader i køkkenet og at man kun kan bruge tre store forbrugere på samme tid.

Det var lige mit lille tilskud til varmt vand i maskinerne.....

Roberto

flemmingk100
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 29
Tilmeldt: 15 jun 2011 20:03

Re: varmt vand i vaske/opvaskemaskine

Indlæg af flemmingk100 » 15 jun 2011 20:18

hej alle vil lige dele en advarsel efter at have lært det på den hårde måde.
havede monter opvasker til mit varme fjernvarme vand via gemmenløbsveksler så der var ikke mangel på varmt vand ;-)
men slange til opvaskeren kunne ikke holde til varmen, den var lavet til 25 grader veksler vand ca 68C.
resultat ca 20m3 vand i huset da vi kom hjem fra skiferie.
Så husk at tjekke om grejet kan holde til varmen .
mvh
flemming

Flemming DJ
Stoker XVI
Stoker XVI
Indlæg: 2012
Tilmeldt: 06 nov 2009 13:39
Mit fyr: Opop + Sonnenkraft
Areal: 129 m2
Brændsel: RW Piller
Fremviser gerne i postnummer: 9740
Dagligt forbrug: Solskin en masse ;-)
Årligt forbrug: Ca. 4,1 ton
Geografisk sted: Jerslev J, Vendsyssel
Givet likes: 2 gange
Modtaget likes: 3 gange

Re: varmt vand i vaske/opvaskemaskine

Indlæg af Flemming DJ » 18 jun 2011 12:18

En fair advarsel, må man sige. :)

Jeg ville nok ikke selv ha' smidt så varmt vand direkte i maskinen... I har vel heller ikke 68 grd. ud af den varme hane???

Vores brugsvand er 50 grd. præcis, styret af en termostatisk blandeventil (fra solvarmesættet).
Mvh Flemming

Bilpleje i Nordjylland: http://duensmobilebilpleje.dk


Besvar