Side 1 af 1

Opvarmning af drivhus med pillefyr + solvarme

: 07 dec 2011 21:04
af MRP
Efter at Jeg skrottede oliefyret i marts og fik etableret 30 rørs vacuum solfanger og scotte 10 KW fyr, videregiver Jeg lige et par erfaringer med opvarmning af drivhuse også...

Jeg har 2 drivhuse. Det ene på 11 M2 og det andet på 5 M2.

Til begge har jeg fået nedlagt løgstørrør med fjernvarme og thermostater. I Det store er der varme på fra april til november når nattetemperaturen er under 8 grader. Det er etableret på den måde at der i begge drivhuse er en "sløjfe" af rustfrie stålrør (varmerør) der sidder i bunden af trempelen.

I det store drivhus har det hjulpet gevaldigt i kolde perioder så jeg har haft fuld vækst på hele sæsonen og undgår at planterne går i stå pga. kulde og gråskimmel. Nu hvor Jeg rydder det store drivhus er tomatplanterne 4 meter lange, og har her i starten af december netop høstet de sidste tomater.

I det lille drivhus har jeg i bunden isoleret med 150 mm flamingo i bunden og lagt en osb plade som gulv.
Glassene er isoleret med nobrefolie fra Juliana og Jeg har fået etableret 75 watt LED paneler til plantevækst hvor chillier og krydderurter overvintrer ved min. 8 graders varme.

I mit gamle hus der efter renovering er et energiklasse D hus har Jeg fra marts til start af november kun haft et pilleforbrug på ca. 5 kg pr dag - godt hjulpet af solvarmen.

Nu hvor det store drivhus er slukket og det begynder at være vinterkoldt klarer jeg stadig opvarmning af 105 M2 hus + det lille drivus med min temperatur på 8 grader med 15 kg piller pr. dag.
Det skal dog siges at jeg så også supplerer med brændeovn i stuen som når Jeg tænder den nedsætter pilleforbruget med ca. 50 % da brændeovnen kan opvarme en stor del af huset når der er blus på.

Det har ikke væet helt billigt at etablere. Solvarme + pillefyr rendte op i omkring 75.000 og så yderligere 15-20.000 til drivhusene. Men det er da sjovt at kunne overvintre citron, chillier krydderurter og dyrke sin egen salat her i vintermånederne når først de tunge etableringsomkostninger er betalt.

Pilleforbruget koster åbenbart ikke det store når først drivhuset er godt isoleret :-)

Blot til inspiration for dem der gerne vil strække sæsonen i drivhuset....

Opvarmning af drivhus med pillefyr + solvarme

: 08 dec 2011 08:13
af Flunk
Holder du det store drivhus frostfrit om vinteren, eller lukker du vandet af denne streng om vinteren?
Iøvrigt god inspiration som jeg godt kunne overveje at lære noget af, og etablere i vores drivhus.

Opvarmning af drivhus med pillefyr + solvarme

: 08 dec 2011 16:46
af MRP
Hej Flunk

Jeg har et par aftapningshaner i en brønd i det store drivhus hvor jeg let kan lukke af for vandet (og tappe det af...)

Mvh

Mogens

Opvarmning af drivhus med pillefyr + solvarme

: 08 dec 2011 17:08
af KristianVilhelm
God ide med at få noget ud af overskudsvarmen fra din solvarme.

Hvor meget akkumulering har du?

Forstår jeg det rigtigt, du bruger piller på at fyre op i drivhuset? Bare til frostfri eller hvordan?

Med venlig hilsen

Kristian Vilhelm

Opvarmning af drivhus med pillefyr + solvarme

: 08 dec 2011 21:14
af MRP
Hej Kristian.

Min akkumuleringstank er kun på 200 liter så det er jo ikke meget det batter. Men netop i højsæsonen fra maj til august er der jo oftest kolde nætter når det er klart - og her kan solvarmen ofte varme tanken op til over 90 grader. Jeg skynder mig i bad når Jeg kommer hjem så tanken kan nå at blive varmet op igen :-) Så kan solvarmen lune lidt et par timer sidst på aftenen og pillefyret kan nøjes med ganske få starter hen over sommeren. Fra slut marts til og med oktober har jeg kun brugt 5 kg pr dag i gennemsnit.
I det store drivhus har Jeg i starten af sæsonen sat thermostat til 10 grader til planterne var etableret med gode rødder og herefter til 5 grader hen over sommeren og efteråret. I det lille drivhus har Jeg kørt med 12 grader i starten og 10 grader hen over sommeren til slutningen af oktober. Her havde Jeg auberginer og de tåler bare ikke kolde nætter.
Nu kører Jeg med min 8 grader i det lille og lys i 9 timer for at give chilli og krydderurter en chance for at overleve efter kraftig beskæring.
Det er vigtigt at få isoleret godt for at kunne varme det op uden af frådse med energien. som sagt 150 mm flamingo i bunden, den specielle noblefolie fra juliana og et fast trægulv (osb plade) som lukker helt tæt af for den smule kulde som kan trænge op mellem sprækerne i flamingoen. Noblefolien skal selvfølgelig også lukke tæt. Blot et par % åbent ud mod glasset vil give et energispild på min 50 % ekstra. En af de første novemberdage med svag sol i diset vejr undrede Jeg mig over at temperaturen var 18 grader.
Checkede så thermostaten og opdagede at varmerørene var iskolde - så isolering er noget der batter. Bruger stadig kun 15 kg piller pr dag til opvarmning af beboelse + lille drivhus med supplering fra brændeovn. Også Nu hvor der har været is på vandhullerne hele dagen og stormen suser...
Om Jeg kan varme drivhuset op i isvintre er nok tvivlsomt, men max/min thermometeret viser at jeg aldrig har været under 8 grader med den nattefrost vi har haft indtil nu.

Mvh

Mogens