Side 1 af 3

Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 20:18
af K.J.
Hej folkens

Nu har jeg i en rum tid efter installation af mit nye fyr spekuleret på den grundlæggende/vigtigste forskel ved at anvende hhv. en alm. kuglehane fremfor en 3-vejs shunt med termostatventil og fjernføler mellem fremløb og retur. Min VVS'er har lavet min installation med en kuglehane mellem fremløb og retur, og da jeg forhørte på hvorfor man havde truffet dette valg, fik jeg at vide at det er en af BAXI godkendt metode (trods anlægsdiagrammer i BAXI's brugervejledning som siger noget andet i forhold til teknologisk institut) samt at garantien på de 5 år ikke går i fløjten trods denne installationsmetode. Endvidere er installationen billigere at lave, samt billigere i drift, da der ikke skal installeres 2 cirkulationspumper.

MEN - holder det vand? Jeg har 100% tiltro til min VVS'er som er lokalkendt for at udføre godt og solidt arbejde, men eftersom jeg fornemmer at der sidder et par erfarne herrer eller 3 derude i forum, vil jeg gerne høre jeres mening om forskellen på installationsmetoderne.

Altså - kuglehane kontra shunt med føler - hvad er forskellen ved drift, hvorfor og så videre :wink:

Sidst - men ikke mindst - så har smeden valgt at installere en Grundfos UPS 25-40 Energi B pumpe - og ikke en A pumpe, som jeg kan se mange af jer kører med. Da jeg spurgte til hvorfor, fik jeg at vide at A-pumpen ikke ville være at foretrække i min installation. Noget med at den ikke ville køre optimalt pga. der skulle leveres et konstant flow - what do i know?? Er det også ude i hampen, eller er der tilfælde hvor en A-pumpe ikke er at foretrække?

Takker ydmygt for udførlige svar for dummies :great:

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 20:23
af Flunk
Kuglehane som shunt er en mekanisk ting der ikke måler noget som helst, og man ved ikke om der ved specielle driftsforhold bliver under 60 grader i reture,
Du kan også nøjes med en pumpe ved tre-vejs ventilen.

A kontra B pumpe, ??
Det kommer vist an på så meget.

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 20:40
af Falck
Du bør helt sikkert sætte en "rigtig" shunt på. Som flunk skriver skal kuglehanen ikke være lige så meget åben når dit returvand er 40 grader som hvis det er 20. Men kuglehanen må du gerne lade sidde. Der er nemlig ingen grund til at når du smider den "strømsluger" pumpe ud og sætter en pro i istedet. Pro pumpen den er tryk styret og den kan ikke se om det er frit løb ud i radiatoren eller om det er frit løb ned i shunten der er tale om.
Så på med en shunt, på med en ordenlig pumpe, og så drosler du din kuglehane så den er ca 50% åben.....
Det er faktisk sådan i dag, at ved nybyggerier samt større ombygninger så skal der bruges lavenergi pumper, og det er en ups slet ikke.....

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 20:54
af Jens
Med eks. en Esbe trevejs termisk ventil er du garanteret at returen ikke kommer under 60 grader, det er der ingen garanti for ved en kuglehane, - et pludseligt stort forbrug (store radiatorer åbnes, eller der bruges meget varmt vand) vil helt sikkert få returen til at dykke pænt ned under de 60 grader, MEN tror faktisk ikke det er så alvorligt, da det kun vil være i et kortere tidsrum.

Med hensyn til A-pumpen, så er jeg lodret uenig, - de nye Grundfos Alpha2 pumper har flere indstillingsmuligheder udover Auto Adapt, inkl de 3 alm trin. Og jeg mener ganske bestemt at de på alle trin bruger mindre strøm end B-pumpen.

Og ja én pumpe er nok, du kan endda nøjes med en pumpe og så køre med 75 grader på kedel og så kun 60 grader ind til huset, huset skal så bare fødes fra retur lige før kedel. Kan ikke huske hvem herinde, der først fandt på den konstruktion, men har været med til at installere det, og der virker det perfekt.

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 21:53
af K.J.
OK - jeg kan forstå i er "for" en shunt, men er dette kun for at sikre at returen ikke kommer under de 60 grader? Indtil videre har min retur ikke været nævneværdigt under, men det kan selvfølgelig være det kommer.

Mht. shunten - har i nogle anbefalinger her. Jeg har læst flere indlæg her på sitet omkring brugen af en ventil med fjernføler på returen - er det den mest optimale model?

Takker

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 22:19
af thy
tja er selv for feks espe shunt.... den er godkendt i baxis manual..

ingen vand forlader shunten inden der er minimum 60 grader og kan derfor ikke trækkes under 60 grader selv om fyret står for lavt i ydelse(det bør den dog ikke)

dem med følere og termostat.... er lidt langsomere til at få fremløb og retur inden for de 15 grader...MEN er så hurtigere til at få fyret til at regere på temp fald(feks baxi vil gå op i høj.det vil den sjælent med termiskshunt(feks.espe))

ved op start med kuglehane vil der gå langt tid inden returløb kommer indenfor 15grader fra fremløb....

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 22:27
af K.J.
Er det denne type du mener Thy:

http://www.billigvvs.dk/Varmesystemer-O ... 90507.html
(forhandler uden betydning - tog blot det første Google hit!)

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 22:35
af Jens
Er nok som Thy mest til Esbe termisk ventil, - har selv en Watts-ventil med føler, det er en 3/4" ventil, men ved stort forbrug, kan der ikke ledes nok vand igennem til at holde retur-temperaturen, åbningen i en sådan ventil er simpelthen for lille, selvom det er korteste vej tilbage til pumpen, så er der så meget modstand i sådan lille åbning, at det er nemmere at sende vandet gennem vvb-en. Men hæver dog stadig returen med 8-10 grader.

Ved godt at det virker fint for mange, men med Esbe burde du være sikker.

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 22:50
af thy
http://www.vvs-grossisten.dk/index/termisk-838

sårn ser min ud...

Jens du beskriver det problem jeg synes din løsning har.... godt..
men klart det er forskeligt efter forbrug osv...

Re: Kuglehane kontra shunt + pumpevalg

: 02 dec 2008 22:52
af thy
K.J. skrev:Er det denne type du mener Thy:

http://www.billigvvs.dk/Varmesystemer-O ... 90507.html
(forhandler uden betydning - tog blot det første Google hit!)
den kenner jeg ikke.... min er som oven over faktisk ret magen til principet i en bil motor :great: