Har du lyst til at støtte Stoker Pro? Læs mere her: Støt Stoker Pro Forum

Udskifte Orlan 25kw super med Biomax pillefyr

Spørgsmål vedr. BioMax samt det tilbehør der laves til BioMax pillefyret
hdsit
Stoker I
Stoker I
Indlæg: 24
Tilmeldt: 26 jan 2015 20:53
Mit fyr: Orlan Gasogen 25kw Super
Areal: 190 + 120 garage
Brændsel: LV-varmepumpe, fastbrændsel og solvarme
Fremviser gerne i postnummer: 9280
Geografisk sted: Nordjylland
Modtaget likes: 1 gang

Udskifte Orlan 25kw super med Biomax pillefyr

Indlægaf hdsit » 05 nov 2017 07:31

Går med nogle overvejelser om at udskifte min Orlan Gasogen kedel, 25kw, super (med trykekspansion) til et Biomax pillefyr.
Mit nuværende setup er som følger:
Hus på ca. 180m2 - totalrenoveret i 2013/2014 incl. skift fra olie til varmepumpe + fastbrændsel + solvarme, med tung gulvvarme/klinker over det hele, og fornuftigt isoleret:

HPW varmepumpe 10kW (+6 kW elpatron), (årsforbrug ca. 4500-5000 kWh) (frem/retur på de 2 øverste stude på akku-tank - lagdeling)tilsluttet direkte til akku. tank.
Orlan Gasogen 25 kW super med trykekspansion tilsluttet direkte til akku. tank, (frem/retur på øverste/nederst studs til opvarmning af hele kedlen) monteret med 65 gr. laddomat (mener jeg)
500l Huch PSX-GWT akkumuleringstank med solspiral tilsluttet 90 rørs vacuum solvarmeanlæg.
100l VVB til brugsvand som bliver forvarmet med ca. 40 gr. vand fra akku-tank via 2 øverste studse fra akku-tank.
140l VVB til brugsvand med el-patron (der er monteret recirkulation på det varme vand)

Jeg tilskudsfyrer primært med fastbrændsel i weekenderne og primært når udetemp er under 5 grader, hvor varmepumpen så går på pause/standby.
Typisk fyrer jeg således at hele akk. tanken bliver opvarmet til 65-75 grader. (typisk 2 opfyringer / dag)
Varmepumpen kører yderst minimalt hele sommeren godt hjulpet af solvarmen, og her fyrer jeg heller ikke i fastbrændselskedlen.
Varmt brugsvand forvarmes til 35-40 (vp) --> 65-75(orlan) fra varmepumpe / Orlan (100l. VVB), og brugsvandet slutopvarmes til ca. 55 gr. ved behov med el-patronen. (140l VVB.)
Varmepumpen er dimensioneret til at kunne dække hele varmeforbruget, og kører også fornuftigt i hverdagene i vinterperioden. Effektiviteten er dog naturligvis aftagende ved lavere temperatur, og ved meget lave temperaturer, -8 grader og derunder er VP noget krævende i kw forbrug. Huset kan dog holdes komfortabelt varmt ved en temperatur på ca. 35-40 grader i top af tank.
Da jeg er den eneste der kan/skal fyre i Gasogen-kedlen, og jeg arbejder i Kbh. i hverdagene, og derfor kun får opfyret i weekenderne/ferie m.v., tænker jeg at tilskudsvarmen fra gasogenkedlen med fordel kan erstattes ved at skifte over til et pillefyr.

Driftformen på pillefyret, tænker jeg, skal være at det styres af udetemperaturen og temp. i top af tanken. Ved udetemp. under eks. 0 grader starter fyret og begynder opvarmning af akku. tanken (frem på top, retur på bund af tanken og opvarmning af hele tanken) til eks. 55-60 grader og herefter slukker. Når temperaturen falder til minimumstemperatur for hvad der er behov for i toppen (35-40 grader) - så starter det igen under forudsætning at udetemperaturen stadig er under 0 grader.

Eksisterende laddomat og tilslutninger - vil det kunne genanvendes - eller er de 65 grader for højt?
Pillefyret skal således kun være kørende ved lav udetemperatur og temp. i top af tank på 35-40 grader eller derunder.

Ovenstående vil - så vidt jeg kan se, få pillefyret til at overtage opvarmningen ved lave temperaturer, således at varmepumpen går på pause/standby ved lave temperaturer. (Sådan fungerer det ihvertfald når jeg fyrer med gasogenkedlen p.t.)

Kunne det evt. være en fordel at lade pillefyret kun opvarme den øverste del af akku. tanken (på de to øverste studse) - med mindre behov for varmetilførsel/og lavere driftstids af pillefyret - og samtidig mindre varmemængde til rådighed. Eller er det en fordel at have længere driftstid/mere varme til rådighed ved at opvarme hele tanken (som min nuværende rørføring er). Akku. tanken er, foruden sin egen isoleringskappe, efterisoleret med ca. 150 mm. rockwool og yderst en alu/rockwool-belagt isoleringskappe. (vintermåtte tror jeg det hedder)

Jeg forventer nok ikke at det er rentabelt, men komfortmæssigt burde der være en stor gevinst. Ikke mindst vil jeg kunne undgå besværet med brændehåndtering, og have mulighed for tilskudsvarme på alle ugedage når det er koldt.

Kan ovenstående setup - hvis det giver mening, håndteres af styringen i Biomax ? - Compact modellen tænker jeg vil være den oplagte.
- Vil i anbefale en 10 eller 15 kw eller endnu større?
(min nuværende gasogen kedel med egen vand beholder på 75 l (+ ca. 500 kg. jern) kan varme hele akku-tanken (500l) + forvarmetank (100l) + rør op til 65-70 grader på ca. 1,5 --> 2 timer afhængig af hvor hårdt jeg fyrer.
Ser frem til et konstruktivt svar.


fyrkat
Stoker II
Stoker II
Indlæg: 56
Tilmeldt: 09 okt 2012 19:31
Mit fyr: Atmos DC32 Vøllund pillux 100
Areal: 175
Brændsel: Mest gran
Fremviser gerne i postnummer: 6261
Geografisk sted: Bredebro
Modtaget likes: 1 gang

Re: Udskifte Orlan 25kw super med Biomax pillefyr

Indlægaf fyrkat » 05 nov 2017 12:49

Hvis du har plads til det ville jeg nok lade brændefyret stå, montere et pillefyr som varmer toppen af akkutanken op, så har du 4 forskellige muligheder for opvarmning :)
På den vedhæftede tegning kan du se hvordan mit anlæg er skruet samme, det har jeg kørt med i 4 år med stor tilfredshed :)
Vedhæftede filer
Varmeanlæg_ny.pdf
(45.68 KiB) Downloadet 14 gange


Tilbage til "BioMax Pillefyr"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst