Side 1 af 2

fastbrændselsfyr, hjælp!

: 25 okt 2007 16:54
af ChristianR.L.
Nå, men i mangel af at kunne finde et mere relevant sted til denne tråd starter jeg den her, den kan flyttes hvis den er mere passende et andet sted!

Nu har jeg læst og studeret hvad alle de gode mennesker herinde og andre steder på nettet har at sige om fyr og fyring og stokere i særdeleshed! Nu skal jeg altså ha skifte det gamle utætte bæst ud der står og soder ca 30m2 af min nyindkøbte gård til, samt formentlig udgør en ikke ubetydelig brandfare! Jeg overvejede/r en stoker, men er lidt skræmt af prisen både på anskaffelsen og i indkøb af træpiller eller anden brændsel. Så er jeg tilgængæld faldet over konceptet med et regulært fasbrændselsfyr hvilket er perfekt da jeg har adgang til en skov med "gratis" brænde(jeg skal passe skoven, ryde op og tynde ud).
Mit hus er i grundplan 210kvm med en uudnyttet første etage(denne skal udnyttes i de kommende år), der er ingen isolering i vægene og et tyndt lag op til loftet, huset er fra 1870. Der er termoruder.

Nu er spørgsmålene mange;
Jeg påtænker et fyr med en akkumuleringstank, men hvad størrelse skal fyret og tanken have?
Hvor mange rummeter skal jeg forvente at bruge om året? Der er tale om primært fyrtræ, men også blandet løvtræ.
Fyret skal stå i en gammel stald og jeg vil nu høre om det er nødvendigt at bygge et fyrrum eller kan jeg "bare smide" det hele i et hjørne og være glad?

Nå, men hvis der er nogen der kan være behjælpelige med nogle svar vil jeg være taknemlig!

Ps. hvis der er nogen der ligger inde med ovenstående er jeg meget interesseret ;-)

Christian

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 25 okt 2007 21:19
af Brian B
Hej
jeg ved ikke så meget om størrelsen på fyret.
Jeg tror ikke det går at sætte fyret i hjørnet af laden uden vægge om..
der står noget om det her viewtopic.php?f=45&t=173

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 28 okt 2007 20:07
af ChristianR.L.
Tak for det link! Jeg kan se den ikke helt går med are at kaste det i hjørnet!

Der må da være nogen her inde der kan hjælpe med de andre spørgsmål?

Christian

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 28 okt 2007 21:23
af thy
tja en 18-25kw gasogen/underforbrænding måske
750-1500 isoleret tank
vil skyde på 40-60m3

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 28 okt 2007 21:33
af Brian B
størrelsen vil den du køber det af kunne fortælle dig hvis det er et nyt du vil ud og have, mon ikke sådan en gassogen eller noget i den retning er godt, der er flere modeler med forskellig navn og forskellig pris. men det er stoker vi ved mest om her inde

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 29 okt 2007 01:43
af Jens
Hej

Niks, går ikke at smide den i hjørnet :D Er der andre dyr end mus og lign. mener jeg det kræver en byggetilladelse fra kommunen.
Spørg skorstenfejeren til råds, han skal jo efterfølgende godkende det. Det samme skal forsikringen (i hvert fald ved Alm. Brand) uanset om stalden benyttes eller egentlig blot er et udhus.
Hvis der er plads, så lav rummet rigeligt stort, så der er masser af plads til en stoker senere, - og forbered rørføring og skorstensplacering så den er nem at slutte til. For der kommer en dag, hvor du ikke gider at være så bundet af at skulle fyre.


Minimum en akkutank på 1800 l og et fyr ikke under 30 kw (dog ikke over 60 kw, for så kræves der byggetilladelse igen).
Har ca det samme antal kvm, men nok lidt bedre isoleret, og min tank på 1800 l kan når den er fyret op til 90 i toppen og 80 i bunden holde 24-30 timer som vejret er nu i oktober, så er temp i den nede på ca 30 i toppen og 22 i bunden. Den er isoleret med 300-400 mm flamingo.

Fyret er en Atmos gasogen, som har været forbi Passat og fået deres skilt på, ifølge Passat-skiltet er den på 32 kw og ifølge typeskilt bagpå er den på 48 kw, men det tager 6-8 timer at fyre tanken op inkl løbende forbrug. Dvs. optændning/opfyldning og derefter 1 opfyldning efter 3-4 timer og måske yderligere en ½ opfyldning senere.

Husk der kræves en stor ekspansionsbeholder, jeg mener det er ca 8 % af systemets samlede vandinhold, den skal kunne rumme. Min er på 200 l, hvis jeg husker rigtig.

Når det begynder at blive koldere, så starter jeg stokeren og lader den køre resten af vinteren, - for hvis det bliver rigtig koldt så kan jeg ikke nå at fyre tilstrækkeligt de dage jeg er længe på arbejde, og gider ikke være fuldstændig bundet op at skulle nå at fyre. Men i sommerhalvåret er det rigtig fint, gratis varme og overskueligt tidsforbrug.

Det jeg egentlig prøver at sige er, - tænk dig godt om, for det tager tid og måske var det sjovere at bruge tiden på sætte 1.salen istand. Sælge brændet og købe en alt-ædende stoker i stedet. Rapsafrens kan købes til 625,- leveret ved 30 tons, jeg aner ikke hvordan det er at fyre med, men det er da billigt.
Flis som du selv producerer, kunne også være en mulighed, der er ganske vist problemerne med mug/skimmelsvampe og risiko for selvantændelse, men håndteret rigtigt, så burde det også kunne fungere.

Investeringen i gasogenkedel og akkutank og ekspansionsbeholder, det løber op og skal der så alligevel en stoker eller oliefyr til, til de dage hvor man ikke er hjemme eller bare ikke har tid, - ja så er det måske bedre at købe den rigtige stoker til at starte med, selvom den er dyr.

Det blev en lang smøre, men spørg endelig hvis der der noget jeg kan kaste lys over. Antal rm brænde har jeg ikke rigtig et bud på.

Mvh Jens

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 29 okt 2007 07:31
af søren ø
Jeg så en genial løsning på isolering af akkubeholder den anden dag. Der var bygget en kasse rundt om med 400 mm luft ind til selve tanken. Derefter var det hele fyldt op med papiruldsisolering. Det slutter tæt overalt og isolerer rigtig godt.

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 05 nov 2007 14:56
af svæver
Hej

Jeg bruger ca 30m3n nåletræs brændsel til 175m2 +80m2 kælder alt med en meget god varme (konen og datteren er kuldskær), men det er uden akkutank og i en gammel salamander. det kan gøres meget bedere med et nyt fyr og en akkutank, det er noget med at udnytte gasserne bedre hvis man kan stormfyre.

Hvis det var mig der havde pladsen ville jeg ikke have under 2500liter akkutank, eller noget der svarer til 2døgns varme.

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 05 nov 2007 22:34
af ChristianR.L.
Det lyder jo egentlig rigtig godt det hele!Tusind tak for de fyldige svar!

Jeg får en mand ud en af dagene for at kikke projektet over og komme med et tilbud på rørlægning, fyr, skorsten og alt de andet jeg slet ikke er klar over at man skal ha...

Nu er jeg måske lidt bedre rustet til at møde ham og stille nogle intelligente spørgsmål!

Tak for hjælpen og jeg skriver lige egen når jeg har flere svar og flere spørgsmål!

Christian

Re: fastbrændselsfyr, hjælp!

: 05 nov 2007 22:58
af Claus Birth
Hej Christian!
Med i overvejelserne bør også være, din boligs varmetab når du er færdig med en evt. ombygning.
Det jeg mener er at det er knapt så miljørigtigt bare at kaste en ordenlig fætter i hjørnet og bare fyre derud af til man kan holde varmen.
Det er en skidt ting at være i besiddelse af et for stort fyringsanlæg når du først er færdig med dit hus, som sikkert bliver godt og rigtigt isoleret.
Uanset hvad de kaldes findes fastbrændselskedler med blæser for korrekt forbrænding, værd at overveje, før investering.
15 kW kan være nok, hvis dit varmetab ikke er større.

Hilsen

Claus Birth :great: