Side 1 af 2

husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 02 jun 2016 13:01
af madssakre
Hej

Bor i en mose ved en sø, med privat rensningsanlæg, så der er ofte problemer med vandstanden omkring mig så jeg ikke kan dræne mit rensede vand, samt regnvand.

For at imødekomme problemet, samt genbruge vandet til vanding i haven etc., tænker jeg på at koble et husvandværk (Fx. et 800W et fra Harald N.) på brønden hvorfra sivedræn går ud.

Det er noget med man ikke skal tømme en brønd helt for at den ikke skal brase sammen af trykket ude fra. Men hvor meget kan man pumpe ud uden der sker noget?

Det er noget med at pumpen helst skal have kort afstand på suge siden, men sagtens kan håndtere længere afstand på tryk siden.

Hvilke dimensioner rør skal man bruge på den ene og den anden side? Hvis jeg skal transportere vandet langt fx over 50 m, hvilket rør er så velegnet? Overjordisk frem for underjordisk...?

Er det bedst at suge en større mængde op i endnu en regnvandstønde over jorden og tage derfra, eller er det bedst at suge direkte efter behov?

Hvis der er mere end 50 m fra hanen til pumpe, som er elektrisk, hvordan skal man så styre det hele?


Vh. Mads

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 02 jun 2016 13:28
af john_madsen
smid en lille dykpumpe i brønden og kobbel den til husvandværket, både med el og til indløb på trykpumpen.
Så slipper du for at døje med at den taber vandet pga. skidt i bundventilen. Der skal så en returventil på mellem dykpumpen og husvandværket.
Jeg ville klart grave en 25 PEL ned, men en 3/4" vandslange oven på jorden kan også gøre det.Husvandværket har jo både hydrofor og pressostat, så bare der er strøm nede ved den, skal den nok starte og stoppe selv, når du bruger vand.
Du kan roligt pumpe brønden tom.

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 02 jun 2016 13:46
af madssakre
Hej John
Tak for svar.
Er dykpumpen strengt nødvendig. Er det fx sådan en her du mener:
http://www.vvs-eksperten.dk/index.php?r ... GwodX2YMzg

Anvisning til hvor langt ned PEL røret skal graves ned? Hvordan tømmer man det for vand inden frosten? Luft eller graver man et dybere hul ved den ene ende af det og lader det løbe.


Vh. Mads

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 02 jun 2016 13:52
af john_madsen
jep, bare den billigste dykpumpe du kan finde. Den er ikke "strengt nødvendig" men du bliver hurtigt træt af at prime husvandværket, når den taber vandet. (-og det gør de billige meget tit...)
Jeg ville grave PEL ned i frostfri dybde (120cm) men mindre kan jo også gøre det. En tømning er som du selv foreslår nemmest ved bare at lade det rende ud via tyngdekraften.

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 03 jun 2016 09:31
af madssakre
Tak for svar.
Jeg tror ikke jeg får det gravet ned hele det lange stykke, men det skal krydse min gårdsplads, så 3-4 meter skal graves ned. Ved du om røret er sikret mod tung trafik hvis det ikke lige kommer ned i 120 cm, men måske bare 50 cm? Beskyttelsesrør?

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 03 jun 2016 09:37
af john_madsen
bare der ikke er skarpe sten omkring PEL røret, så skal det nok holde, også i en dybde på 50cm

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 03 jun 2016 11:41
af Jens
Hmmm, måske misforstår jeg problemstillingen, - men jeg ville bestemt ikke bruge renset spildevand til havevanding, medmindre dit renseanlæg producerer vand i drikkevandskvalitet. Ellers tror jeg indholdet af fækale bakterier og lign. er for stort til at jeg ønskede det spredt i haven og i særdeleshed ikke i køkkenhaven.

Spildevand kan indeholde en del problematiske stoffer, ikke kun bakterier men også divs fra sæbe, shampoo, vaskepulver og øvrige rengøringsmidler, - og disse stoffer fjernes næppe i den type renseanlæg, som er standarden de fleste steder.
Der er jo en grund til at spildevandet skal nedsives, og ikke må udledes til vandløb, - det kræver tid og stort areal for at bakterier i jorden kan nå at nedbryde noget af det mindre heldige indhold.

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 03 jun 2016 11:49
af madssakre
Jeg forstår dig. Det kan også være jeg går i brønden hvor der bare er regnvand.
Det er et biokube anlæg (nok ikke standard, vel?) og vandkvaliteten skulle efter sigende være sammenlignelig med det vand, der giver blåt flag ved strandene.
Vi vil selvfølgelig ikke vande køkkenhaven med forurenet vand, men det er også noget med hvordan man vander => på jorden ved planten (hvor der kan være gødning fra dyr) og så på selve plantens blade (det skal man ikke og slet ikke hvis den høstes kort efter.)

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 03 jun 2016 11:59
af Jens
Fint, så er I helt opmærksomme på evt problemer, der kan være ved det :great:

Der kunne blot være nogle, som troede at renset spildevand er ensbetydende med rent vand, hvilket nok knapt er tilfældet :wink:

Men det har I heldigvis helt styr på, - men personligt ville jeg nok stadig gå efter regnvandet, selvom jeres Biokube givetvis leverer vand i en bedre kvalitet end standard.

Re: husvandværk - rørdimensioner - regnvandsbrønd

: 15 jun 2016 21:44
af madssakre
Nu har jeg sat en dykpumpe i brønden og den hiver lystig vand op. Jeg tror ikke jeg har brug for et husvandværk. Det bliver spændende at se om den kan hamle op med regnen og agere dræn indtil jeg får skiftet de gamle dræn.