Side 2 af 3

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 13 okt 2011 23:34
af hahomi
calle » 13 Oct 2011, 19:46 skrev:MEGET interessant. Har du et link til noget, der kan præcisere emnet.

Venlig hilsen
Det spørgsmål skulle jeg jo have forudset :) Lidt har jeg fundet se bl.a.
http://www.haven.dk/answers.asp?x=&deta ... &list=0..1
http://ing.dk/debat/15050
http://www.dakofa.dk/NogH/Dokumenter/10 ... ylling.pdf
http://curis.ku.dk/ws/files/20547056/ap_sl7.pdf

Der er også nogen der er mere skeptiske

http://lams.dk/bioaske/index.asp?id=7&sub=197

Der er sørme også love og regler

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0 ... ?id=116609

Jeg har ikke læst alle ovenstående i detaljer, men uanset hvad siger min bondelogik og også noget faglighed, at træer er vokset i naturen ikke er skadelig fordi det tilbageføres, bare fordi det er brændt af.
Mange af os bruger jo også kompost, hvilket ingen gøer ad. Undskyld mig, men hvad er problemet.
Oven i købet er der relativ højt indhold af Phosfor og Kalium i træ, noget som kartoflerne, busk- og træfrugt rigtig gerne vil ha. Dem der er nervøse, kunne jo alternativt bruge asken i prydhaven.
I min søgen efter links, så jeg et sted hvor der stod at det skulle spredes i vækstsæsonen. Det er der altså overhovedet ingen grund til at vente til. Kalium og Phosfor udvaskes ikke fra jorden, som Nitrogen gør.

Bare et lille råd herover fra :)

mvh
Hardy

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 14 okt 2011 10:23
af Ulrik
Alt med måde hahomi.
Jeg er ikke i tvivl om at en beskeden mængde aske er godt.
Men jeg er sikker på at asken fra 8 ton træpiller ikke er så godt. Tænk på alle de stoffer der gennem mange år er blevet optaget i de træer som er blevet til 8 ton træpiller.

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 14 okt 2011 10:43
af hahomi
Hej Ulrik.
Der er optaget en del, men siger du dermed også at det er ufornuftig, det man gør i økologisk jordbrug, hvor man netop kun gøder med organiske materialer?
Men selvfølgelig kan alt overdrives. Tror nu ikke der skal så meget køkkenhave til at tage asken fra 8 tons træpiller. Ville være rart at se nogen mere nøjagtige analyser på asken og så holde det op imod, hvad sådan en køkkenhave har behov for. (tror ikke de er i de af mig angivne links)

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 14 okt 2011 16:04
af triumph
de organiske matrialer er vel hovedsalgeligt lort og halm.
Asken fra et 200 år gammelt egetræ fylder ikke mere end det sagten kunne ligge i hindbær beddet, og gennem alle disse år må der jo være ophobet en del tungmetaller i træet/asken.Jeg er på ingen måde hellig. Jeg ville bare ikke bryde mig om og hælde det ud i min urtehaven.

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 14 okt 2011 20:28
af abn
En tidligere kollega som havde salamander før og Orlan nu har altid gjort det. Alt hans aske fra fyret ender i haven og det er hele året rundt. Det har aldrig skadet noget, men hvor meget det så har hjulpet er svært at svare på.

Jeg vil nok fraråde dem der brænder søm, spånplader og imp. træ at gøre det.

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 14 okt 2011 21:45
af hahomi
abn » 14 Oct 2011, 20:28 skrev:En tidligere kollega som havde salamander før og Orlan nu har altid gjort det. Alt hans aske fra fyret ender i haven og det er hele året rundt. Det har aldrig skadet noget, men hvor meget det så har hjulpet er svært at svare på.

Jeg vil nok fraråde dem der brænder søm, spånplader og imp. træ at gøre det.
Det nytter helt sikkert, som tidligere nævnt indeholder træ store mængder phosfor og kalium. Din kollega kan sikkert nøjes med at give et skvat kvælstof og få rigtig flotte grønsager.

Selvfølgelig skal man ikke sprede aske fra trykimprægneret træ, men der vel heller ikke nogen her, der kunne finde på at fyre med sådan noget stads eller ................................?

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 14 okt 2011 21:49
af steinmeier
landbruget bruger aske til at tilfører fosfor og kali til jorden, samt mikronæringsstoffer også giver det lidt til strukturen. man skal dog huske at det skal nok strøs jævnt ud over haven og fræses/graves ned umiddelbart bagefter.

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 15 okt 2011 07:57
af Flemmingth
Hvad er der nu lige i mikronæringsstoffer ?
Er det ikke noget med jern, zink, kobber, fosfor og mange andre tungmetaller i små doser ?
Har man brændt en grenbunke el. lign. på et normalt opdyrket areal, vil man se at bålstedet efterfølgende er mere frodigt end det der ikke har fået aske.

Hvor er det lige tungmetallerne i aske fra brænde og træpiller kommer fra ?
Det er da de mikronæringsstoffer som træet har trukket ud af jorden i alle sine leveår.

Fyrer man med rent træstof, er asken guld værd overalt (måske pånær surbundsbeplantning).

Kan man finde på at fyre med malet/imprægneret træ, spånplader og lign., er asken nok ikke lige til køkkenhaven.

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 15 okt 2011 08:29
af Uffe Henneberg
Jeg læste på en økologisk haveside at det var rigtig godt og siden har jeg gjort det.

Asken er guld værd for køkkenhaven.

: 15 okt 2011 08:33
af hahomi
22. feb 2004 kl 10:59

PER HANSEN
Re: Brug/bortskaffelse af aske
Hej Poul

Som Morten Jødal rigtigt nævner, er der næringsstoffer i asken - kun kvælstoffet er væk.

Foruden mineralstoffer, hvoraf der er flere mikro- og makronæringsstoffer har asken en anden virkning.
Mineralstofferne er ved forbrændingen omdannet til metalilter. Når en metalilte forbindes med vand dannes der baser - Na2O, K2O bliver til henholdsvis NaOH og KOH o.s.v.
Asken virker derfor på samme måde som man kalker jorden - pH stiger.
Aske må derfor ikke benyttes i surbundsbede og i blomsterbede, men i køkkenhaven, hvor mange planter kræver et højt reaktionstal (Rt).
Udbringes for store mængder kan der opstår manganmangel ( lyspletsyge).

En pjece fra Miljøstyrelsen advarer mod aske a.h.t. Cadmium. Den bygger på forkerte forudsætninger, da alle tungmetaller nedkoncentreres ret stærkt.
Aske fra imprægneret træ bør naturligvis undgås,
men ellers kan aske bruges som jordforbedringsmiddel i køkkenhaven uden risiko.
Kilde: http://ing.dk/debat/15050

Der er altså nogen der er lidt hysteriske med Cadium, der er optaget gennem træets rødder. Som det fremgår af ovenstående er koncentrationen meget lille.
Husk, der findes ingen giftstoffer, men derimod giftdosseringer. Rygning af kød og fisk vil være utænkelig at anvende, hvis der ikke var en bundfældet tradition for det. Det er ganske enkelt for giftigt.