Side 1 af 2

Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 12:39
af Torpet
Hvad gør man egentlig bedst med solfangerne om vinteren? Slukker man for deres pumpe? Min VVB er på 200L og bliver opvarmet af både solfangerne og BS pillefyr. Om vinteren er solfanger spiralen altid koldere end VVB. Om sommeren er der ikke behov for pillefyrets varme, så det er slukket.

Måske man bør holde det kolde vand fra solfangerne helt i ro om vinteren, så det ikke påvirker en for hurtig nedkøling af VVB. Altså stoppe dets cirkulation ved bare at slukke for solfangernes pumpe. Eller bør den være på, som sikkerhed imod frostsprængninger, selvom frostvæsken egentlig burde kunne klare den part.

Solfangernes pumpe kører kun når solfangerne er 10° over deres spiral i VVB.

Solfangernes styring bruger spiralens temp som måling, mens pillefyret bruger selve VVB vandet som sin måling, hvor det så slår over til sin to-vejs ventil, når der er et fald på 10° fra VVB setpoint for beholderes af varmt vand. Så de to varmekilder kører hver på sin måde og med hver sin pumpe.
VVB.jpeg
Vedhæftet tegning er ikke een jeg har lavet, men det er den VVB jeg har (OKC 200 NTRR Drazice) og stort set det samme set-up.

Nu ved jeg godt at varme stiger, så da solfanger spiralen sidder nederst har den måske mindre betydning, men måske alligevel en kulde kilde. Den sidder jo indenfor i VVB.

Hvad gør andre mon?

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 13:00
af lamborg
du skal lukke af så spiralen i VVB ikke har forbindelse op til solfangerene for selv med pumpen slukket så vil du have en naturlig cikulation og så fyre du panelerne op til stor glæde for fuglene :-)

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 13:13
af John Skov Jensen
Jeg monterede en fjederpåvirket kontraventil på fangerkredsen, det stoppede alt selvcirkulation.

Før jeg gjorde det kunne thermokameraet se at udlufteren øverst på fangerens manifold var 65 grader selv om der var frost og fangeren var dækket af sne

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 13:18
af pille bruger
På en god solskinsdag om vinteren kan du lave solvarme :sol:
Så den med at lukke for cirkulationen er ikke en god løsning.
Kontraventil i medløbsterningen er en god ting :great:
Modstanden er stor nok til at det ikke selvcirkulere.

Hvad med at lade styringnen på fyret styre solfangeren ?

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 14:39
af Torpet
Tak for gode indspark, ret fint, noget at grunde over. Jeg har det med helst helt at kunne forstå virkningerne og opgaverne det kræver at udføre.

Det er interessant, at min fornemmelse af, at solfangerne faktisk kan have en negativ effekt på VVB om vinteren holder vand. Altså noget andre også har bekymret sig over og taget forbehold for. Jeg var ikke helt sikker på om det bare var en tosset tanke jeg havde fået i hovedet. Nok lidt fordi min ret store beholder (stor for een person) kører ca. een gang i døgnet. Jeg tænkte, at det var lidt hurtigt at tabe 10°. Der er lunt i fyrrummet.

PB: hvis styringen for solfangerne kommer til at give problemer og skal udskiftes, så vil jeg helt klart investigate, hvordan jeg kan lægge det hele over på BS styringen. Som det er lige nu, kan jeg aflæse på solfangerstyringen både temp i solfangerne, deres spirals temp og også VVBs temp. Der er jo også indstillingen af hvornår den pumpe skal aktiveres osv. Jeg tænker dog, at BS styringen nok er klar til alt dette, så det må jeg så læse op om.

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 17:21
af pelle
Hej Torpet. Du skal montere den fjeder belastede kontraventil som foreslået. Thats all :)
Så, vil anlægget passe sig selv. Iskolde vinterdage med sol. Der bidrager solvarmeanlægget også med energi. :great:

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 19:29
af Torpet
:great: OK

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 21:36
af Torpet
Hi Pelle

Fandt lige et fint indlæg med en god forståelig forklaring, som du lavede i 2012 :) — her påpeger du også helt klart, hvor den kontraventil bør sidde. Det lyder måske som et selvsagt sted for den, men det er bare rart at have det helt slået fast for os novicer
---------------
2012 af Pelle:
Jeg ville sætte en fjederbelastet kontraventil på tilgangen til fanger fra tank...
Det er nu en gang så. At dine varme fangere skal pumpe varme ned i din v. vandsbeholder. Når solen går ned. Og din tank er varmere end dine solfangere og pumpen er gået i stå...Så, er det lidt noget hø..  . Tanken står jo nederst... Så vil varmen fra tanken jo gå ovenud. Varme stiger jo opad. Så selvf. skal du have en kontraventil på så dette undgåes.
---------------
Der er flere typer under en søgning, men er de nu også alle fjederbelastede?
type 1:
Kontraventil 1.jpeg
Kontraventil 1.jpeg (6.3 KiB) Vist 4283 gange
type 2:
Kontraventil 2.jpeg
Kan du vurdere det, Pelle? Hvilken ville du foretrække?

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 21:57
af pelle
Har jeg virkelig skrevet det icon_cheesygrin.gif

Jeg ville vælge type 1

Re: Solfangere om vinteren — stoppe pumpen?

: 27 okt 2019 22:06
af Torpet
Ha ha, ja sådan er det med internettet: bordet fanger :)

Tak for svaret, den type går jeg så med.

Sov sweet
mvh jens